List to-do

Friday, February 27, 2009 / Comments (5) / by Skinny Yash

yeah! Membayar hutang u'oll!

1. Maybank.
2. Citibank.
3. RHB.
4. Al-Rajhi

Itu antara bank2 yang WAJIB aku pergi every month. Tak kisah la keluar duit ke. Masuk duit ke. Itulah bank2 nye! hu hu hu

Ha. Ni pulak diantara tempat2 yang BAKAL aku and fiance kunjungi once dah gaji. Napsu time ni kuat sikit!


Since gaji dah masuk, bermula lah aktiviti bulanan aku!
1. The Curve
2. Makan besaq!! Howw yeahhh!
3. Karok-karok di The Garden! (aktiviti 2-3 minggu pertama!)

So, selingan diantara aktiviti2 diatas adalah
1. Memancing udang!
2. Tontong wayang/dvd


3. Golfing


4. Barbecue! ( dari hasil tangkapan udang diatas!)


5. Jogging (Kalau timbul time rajin tu la.)



MissSilent Says: Life gue ngak pernah busan deh! ;p

Braces! Ape hukum nya?

Thursday, February 26, 2009 / Comments (6) / by Skinny Yash

Nabi saw bersabda :

لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ

“Allah melaknat wanita yang membuat tattoo dan wanita yang telah memakainya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang telah melakukannya, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka atau orang lain bagi tujuan kecantikan, menukar apa yang Allah telah ciptakan” - (Shahih Muslim #3966).

Imam Al-Nawawi rh didalam memberi komentar terhadap hadith diatas menjelaskan :-

( المتفلجات للحسن ) فمعناه يفعلن ذلك طلبا للحسن , وفيه إشارة إلى أن الحرام هو المفعول لطلب الحسن , أما لو احتاجت إليه لعلاج أو عيب في السن ونحوه فلا بأس والله أعلم .

“Meluaskan jarak gigi - maknanya sesuatu yang dilakukan keatas gigi bagi menjadi seseorang itu kelihatan cantik, dan ini menunjukkan bahawa ia adalah HARAM, iaitu apabila dilakukan bagi tujuan kecantikan, akan tetapi bagi merawat masalah yang berlaku kepada gigi, maka tidak ada salah melakukan, Dan ALLAH yang lebih tahu sebaiknya.”



Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith diatas yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.

Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :

تقويم الأسنان لأسباب صحية جائز شرعاً، بل قد يكون مطلوباً أيضاً

“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.

Courtesy of : http://pcmansurah.forumotion.com/forum.htm


MissSilent Says: Dapat jawapannya.?

Relationship that matters!

Thursday, February 26, 2009 / Comments (3) / by Skinny Yash

Dah lama rasa nak bercerita pasal relationship. Cuma masa xmengizinkan. Bukan pasal relationship mak okay! Takde ape yang menarik pasal relationship mak! Sama je. Ada pasang surut! Macam orang lain jugak! he he he Tujuannye saja suka2. Takkan asyik nak bercerita pasal nak kawin je kan? Bosan gak! Hmm. Okay. I'm speaking here in generally okay. Bukan pointed to sape2 or mane2 blogger. Ini from my own opinion la. Mahu baca, baca! Tak mahu, sila keluar KAMU! ha ha ha

Okay. Banyak situasi sebenarnya. Mak ambek yang top2 gitu. Identiti biarlah menjadi rahasia. uuh...ini hanyalah buat bekalan anda masa depan gak! Untuk mak jugak! Untuk semua2 la!

Situasi 1.

Seorang gadis yang baik. Lembut. Slow. Innocent. Nerd xjugak la! Sangat cintakan exBF nye. Baru sedari kesilapan lampau yang menguatkan hati nya untuk kembali semula kepada beliau. Tapi haruskah? Jika BF nye juga main belakang. Bukan kaki nyontot atau gay. Maksudnye dia sudah bermain orna dibelakang sana. Tapi tanpa pengetahuan Si Gadis. So macamane? Perlukah Si Gadis kembali ke pangkuan ex-BF nye eventhough pada mulanya Si exBF sudah mahu kembali ke pangkuannya.

Situasi 2.

Seorang wanita sudah berkahwin. Mempunyai anak yang dah kata masuk tadika pon. Masih berkeliaran keluar merambu dek kerana bosan kerana Sang Suami jarang sekali pulang ke rumah kerana out-station. Si Isteri mula Ber-scandalous bersama2 anak muda. Anak dibiarkan bersama maid untuk dipelihara seperti anak sendiri. Conclusion nye. Sang Suami yang bersalah atau si Isteri apabila Isteri diceraikan?

Situasi 3.

Seorang gadis yang ditinggalkan Si BF. Dek kerana mahu kembali ke pangkuan Si exGF. Si Gadis mula men'threatened diri sendiri. Mungkin juga beliau boleh mengisytiharkan diri beliau pregnant? atau melakukan aktiviti2 yang xsihat seperti cobaan membunuh diri, atau telan panadol 10 papan yang aku rasa sangat BODOH kalau sapa buat bende2 xberfaedah nih hanya untuk mendapatkan kembali BF nye! Dipendekkan cerita. Siapa yang kurang cerdik disini? Si Lelaki? atau Si Perempuan?

Situasi 4 (terakhir la tu!)

Sudah berkahwin. Tapi agak lupa daratan apabila bekerja di awangan. Anak dilupakan. Status bertukar menjadi bujang. Nafsu mengalahkan setan. Suami di daratan. Tapi nampak macam xde suami kan?! Cerai dipinta. Bukan Si Suami. Tapi Isteri. Atas alasan. Cinta sudah tiada. Logikkah?


MissSilent Says: Hairan. Kenapa ini semua boleh terjadi?

Mereka yang dipanggil blogger!

Thursday, February 26, 2009 / Comments (6) / by Skinny Yash

I pon setuju jugak on her post entry yesterday. Blogger sekarang sangat bosan. Cerita nak yang menarik je! Memang hidup korang sentiasa tenang je ke? Sedangkan laut yang nampak tenang tu pon kadang2 bergelora. Ini kan pulak gelodak jiwa kan?! kan?! Ha..i dah start jadik sarcastic nih! jom.jom..!

I am observing some of the bloggers. What i can see is, some of them are telling the real true life of their story. Tak kisah la time happy moment ke, gaduh dengan kucing ke! But it's just a pure story from the heart. Ala2 purest pain gitu! The rest are just a fake wanna-be bloggers yang nak pretend to be like so angel, so virgin, so baik hati and nice and macam2 lagi lah! And you know what! Ada plak, memilih hanya orang tertentu je yang bole dipaparkan dalam blog nye! Sangat xsiuman ek?! Cerita yang hampagas macam aku ni, kengkonon xmenarikla! Tak kisah la wei. Janji aku senang dan jujur gitu! Tak suka cakap tak suka. Suka cakap suka! Kan senang?

Tapi takpelah. Hak masing2 kan. Ape aku bole buat. Cume ia sangat menjengkelkan lah! he he he Apa2pon. Aku xnak dekat la dengan blog2 yang ala2 pe'el macamtu. Rosak jiwa aku! Biarlah aku tulis dengan tenang ye?


MissSilent Says: Susah sangat ke nak jadik jujur?

Talk to the hand maybe?

Wednesday, February 25, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

Was thinking. Should i go. Or shouldn't. Hmm. I remembered i've promised to myself not to fly to those places. But. Hmm. Should i just forget about it and pretend that i've never mentioned it before or i just stick to what i've said. Urgh! I hate to argue with my ownself! Damnit!


MissSilent Says: Kalau pokok2 ku boleh berkata2, aku dah mintak pendapat mereka!

Fly with AirAsia!

Wednesday, February 25, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash


I was searching flight tix to Bandung! And it just make me crazy! Promotion kengkonon FREE seat to Bandung." FREE SEATS to Bandung & Pekanbaru. Book now! Aku kan mudah terpengaruh! And i started to browse every date that they offered for RM0!

Hmm..patut pon susah nak cari the most suitable date! You know what! The flight schedule slightly the same as arriving dengan depature. So mcm2 manepon, korang kena dok sane minimum of 6 days. Baru dapat pegi and balik RM0 punye fare tix. Yang aku dok pikir ni..Haruskah mahu bercuti sana sampai 6 hari????

Hari2 makan bakso! Bole? Uurrghh. Nanti ado plak orang dapat medical card Hospital sana! he he he. Itu cerita disebalik Trip ke Bangkok V day lalu. hu hu hu


MissSilent Says: Masih berfikir. RM 438 Return. Berpatutan tak?

Lembu Dengan Sosej

Wednesday, February 25, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

Al-kisah seorang anak telah dihantar oleh bapanya ke Amerika untuk
melanjutkan pelajaran. Tapi malangnya selepas 15 tahun si anak masih
gagal mendapatkan segulung ijazah. Oleh kerana tidak sanggup lagi
tanggung beban kos belanja anaknya...si bapa telah menyuruh anaknya
pulang saja ke Malaysia.

Tiba di KLIA si anak telah disambut oleh bapanya. Sepanjang perjalanan
balik ke rumah si bapa diam je (hangin le tuuh...) Si anak dah rasa tak
best...dia pun cari le idea utk berbual & nak tunjuk terror kat bapak
dia...at least ada le jugak dia gain something pasal teknologi kat
Amerika tu...

Anak : "bapak...bapak...tau tak kat Amerika skrg teknologi dah maju
giler...nak buat
sosej senang je...tak payah sembelih lembu lg...masuk je lembu tu dlm
mesin dah
keluar sosej..."

Bapa : "Tu teknologi dah lapuk...kat Malaysia ni lagi advance...aku ni
32 tahun dulu
masuk sosej aje dah keluar lembu sekor...menyusahkan pulak tuuh..."
jawab si bapa selamba sambil mengetuk kepala anaknya...


MissSilent Says: Puas mak terangkan pada rakan sekerja mak yang agak lurus orangnye. Masih tak paham juga! Haih...

Day to Cherish!

Wednesday, February 25, 2009 / Comments (1) / by Skinny Yash

I'm still at home. Just finished the un-finished business last nite. Watching movie u'oll! I just watched Ghost Town. Yeah! It's been ages! And i just wathed it!

Pretty awesome movie i can say! It really touched me though. And aku ni dah la sensitip orangnya. Mudah nangis gitu! Tak bole nak tengok cerita2 over romantik. Mula la nak mengalir! he he he And this movie just teach u how to appreciate someone. Yela. Manusia ni. Mudah lupa. Tapi tidak aku! kenapa? Hmm..

Let me see. Okay. How i control my heart for not falling to other people in the same time when i do have a BF. I just keep on reminding myself "how if i LOST Him!" Ye! Semua benda tak kekal. But in a meanwhile, just cherish what you have. And i do cherish what i have now. I dont want to lose a thing! Not even a tiny bits. That's what keeping me to stay with Him. Lot's more to treasure. Kita bukan boleh mengenal hati budi seseorang dalam masa 1 or 10 tahun. It takes a million years to really know and understand your partner. Or should i say, you will never can understand them!

So guys, let's cherish with what we have now. One day, we might lost it! But at least there's no un-finished bussiness after life. Right?


MissSilent Says: Smile doesnt show you hurt! :)

Venue Confirmed!

Tuesday, February 24, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Confirmed with the venue!

Don't ask me anything!

Once the card ready, i'll fly it to u!

Okay!


MissSilent Says: Relief. but Un-excited!

Tuesday, February 24, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

I will go for this exam Introduction to Oracle9I SQl (1Z0-007)+ Program with PL/SQL (1Z0-147) and if i will go for Oracle forms build internet application (1Z0-141) to complete the Oracle Forms Developer Certified Professional.

Someone : There is some confusion regarding OCA/OCP - he was actually referring to the Oracle PL/SQL Developer Certified Associate as OCA.

At the end,
- 1Z0-007 Introduction to Oracle9i SQL® = S$ 130
-
1Z0-147 Program with PL/SQL = S$171
- 1Z0-141 Oracle Forms: Build Internet Applications = S$171

What i quote is exactly the same as per above.

I know u wont understand this guys! But i just hate it when someone is trying to show her best in replying mails.


MissSilent Says: No mood for work! I'll continue tomorrow. Sorry boss!



Efisyen kah aku?

Tuesday, February 24, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Perkerja yang Efisyen macam aku kah?

1. Pagi2 sampai, on laptop. Check blog! ha ha ha
2. Next, had my breakfast. (kompom!)
3. Then, check on my office e-mail, group email. (kerna terpaksa..)
4. Pastu, on YM. (harus!)
5. Then, mesti nak check Facebook! (xtau kenapa!)

Begitulah hari2 ku. Sampai masuk tengah hari, aku start baca blog2 para2 blogger yang lain. Facebook dan makin ku lupakan. Dah macam kachang lupekan kulit gitu. Begitulah hakikatnya hidupan manusia. Bila dah dapat barang baik, barang lama ditinggal-tinggalkan.

Ha! Jangan pulak korang ikut kan pepatah yang ni plak! " Sayang anak tangan2 kan, Sayang bini tinggal2 kan!" Lempang kang!! Eh, betulke pepatah tu?! Aku belasah je! he he he


MissSilent Says: Layan lagu jiwang pagi2 ni menaikkan napsu romantik la! Bukan napsu syahwat la ngek! Ish! Otak Kuning! ;p

Hen's Party!

Monday, February 23, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Party ayam kah?! Someone just remind me of the Party Ayam! Enough with Mrs Tuna. I dont have the guts to go through what she's done. Yeah..yeah..i'm a chicken. Whatever. As long as i don't have to go through those silly things! he he he

Can't we just create something different? I mean, something not as usual people do. Like..Bachelor Party! Yeah! But not for ayam je la.! Mix!! Tak bole ka?! Okay ape! At least we can mix up with the single one. Mane lah tau bertemu pula jodoh mereka. Tah ape2 kan! he he he

Johnny seems not agreed with my suggestion. Buat bachelor party bersama2! ha ha ha ha. The main reason is, i know my limit. And now i just scared that he over the limit! Mungkin dia bole dipercayai. Tapi u know. Guys is always GUYS! Just can't trust them 100%! Sorry! :p

It's either on or off it depends! But, i'm thinking of something really cool and unforgetable.! Hmm..


MissSilent Says: I'm a chicken. So what?! hu hu hu

Panic!

Monday, February 23, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Situasi 1.

Aku: Date tu available lagi x?
Tuan Dewan : Owh. 1st Aug dah ada orang booked la.
Aku: Hmm..dia dah bayar ke? (dgn harapan bole potong queue la!)
Tuan Dewan : Dah bayar dah. Tak bole nak cancel.

** aku: Damnit!!!!! (dlm hati je la!)
Situasi 2.

Cik Kiah: ok...panic dah
aku : hm...
aku : xusah panic...
Cik Kiah: harus panic
aku : xharus...
aku : ade je kedai..
aku : jgn riso..
Cik Kiah: hmm

Aku tertanya2, siapa perlu panic sekarang! Aku atau Cik Kiah! Aaargghhhh...!!! Rasa mahu makan orang!


MissSilent Says: Marah membuatkan kita lapar! Makan dulu la!

Tagged Part - I

Monday, February 23, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

tagged myself by Cik Kiah. Here are the rules :-

1. Put your music on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!
4. NO CHEATING!
5. Tag others


IF SOMEONE SAYS "IS THIS OKAY" YOU SAY?
Mengitung Hari II - Anda

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
Living In Sin - Michael Heart

HOW DO YOU FEEL TODAY?
You've Got A Friend - James Taylor

WHAT IS YOUR MOTTO?
Denial - Michael Heart

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
True Companion - Marc Cohn

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Mustika - M.Nasir

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Lena DiUlit Intan - Wings/Mel

WHAT IS 2+2?
Dua Insan Bercinta - Ella & Amy Search

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Masih Aku Terasa - Gersang

WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
Right Now - Akon

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Gadis Bertudung Putih - May

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
What Will It Take - Michael Heart

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Jemu - May

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Don't Want This Love - Michael Heart

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
I do - 98 Degrees

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Buronan Cinta - The Lima

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Situasi - Bunkface

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Cintaku Terakhir - Duta

WHAT'S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
Bukan Disini - Sofaz

WHAT MAKES YOU CRY?
Aku Bukan Untukmu-Rossa (DAMN!! Cik Kiah! We're same! What a coincidence!)

WHAT MAKES YOU LAUGH?
Wanna Be Bad - Michael Heart

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
It's Over - Jessie McCartney

HOW WILL YOU DIE?
Close To You - Maxi Priest

WILL YOU EVER GET MARRIED?
Hit Me Up - Gia Farrell

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Umpama Mimpi Dalam Mimpi - Damasutra

DOES ANYONE LIKE YOU?
Lost In You - Michael Heart

WHAT SCARES YOU THE MOST?
SriKandi Cintaku - Bloodshed

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
My Bestfriend - Tim Mc Graw

WHAT WOULD YOU SAY, WHEN YOU MEET YOUR BOSS?
Endless Love - Lionel Richie & Diana Ross

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Antara Luka dan Rindu - Crossfire


Tiba-tiba rasa nak langsaikan hutang2. So, there it goes. he he. Best jugak! Try la! And the best part, or should i say the not-so-true part "WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?" Damn u WMP!!!! ha ha ha

Want to comment?
Suke hati kamu la!

Want to tag yourself?
Kalau tak malu, sila la tag diri sendiri. he he he

Don't want to tag yourself?
No worries! I'll tag u guys! Cik kiah xpayah! Sbb dia yang tagged aku! Bubuq, Shera Kecik, Sueperstar, Pn.Miza, Hid, A-are, Mrs Fandy, Mrs Tuna.


MissSilent Says: Tag ni ikut mood! hu hu hu

The Inside..

Sunday, February 22, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

Sleepy. But i just miss him! How arr? I'm actually waiting for him to online. He left his notebook at the office and went for golf on last Friday. His not even finish his work yet at that time. Slumber je. At first ade hati gak aku nak ikut. But after a long thought. Rasanya xperlu kot. Kerja pon berlambak xbuat lagi.

dush. Panjang umur dia. Sat...

Dah agak dah! Tak jadi pulak nak collect his notebook kat office. So i guess he wont be around the net aite? Might as well im off to bed now. Tomorrow will be going to his cousin wedding together with his family. Wah! First time gitu. Setelah bergelar tunang orang! he he he

Good nite sayang!


MissSilent Says : Hati malam ini sungguh tenang... :)

Pelamin pulak!

Saturday, February 21, 2009 / Comments (10) / by Skinny Yash

I was browsing options and ideas for Pelamin. Still havent decide which or whom should we hire for our Wedding Dais. Might be the same person for during my Engagement. Or maybe someone else with a good package.

Here are some ideas for you guys out there in choosing a pelamin. Basically, it's a garden theme. That's was what i'm looking for. These are all i think can suits your garden wedding theme. No matter where it will be held. Indoor or maybe outdoor. You decide. Enjoice.












MissSilent Says: Dugaan memilih Pelamin bakal tiba lah...

Benci lah! - Part II

Saturday, February 21, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Disebabkan aku keseorangan dirumah. Ditemani rakan jauh di internet. Tetibe aku teringatkan ex-bf ku yang kengkonon nya aku telah ditipu selama 3 tahun! ha ha ha. Aku yang tertipu atau dia yang tertipu. Takpelah biarkan itu menjadi suatu kisah silam yang bodoh lagi sampah.

Aku mula bertanyakan link blog manusia terbabit. Ah- lama jugak aku tak tengok. Since tak tahu bila. Lama jugak lah. Dah lupa pon. Akhirnya rakan jauh ku temui link tersebut. Kelakar la. Aku pon dah lama xbukak blog ko. And she was assuming i selalu menerjah ke blog nya! Oh-puhleaseee.. Tak kuasa mak noook! Itulah dia kisah silam ku yang bodoh. Malu nak cerita sini. Sebab begitu bodoh dan tak menarik.

Ape2pon. Seperti ku beritahu dari awal. Aku sukar untuk membenci. Tapi sekali ku benci. Seribu tahun tak mungkin ku maafi. Wah..terlebey sudah. Dah ala-ala Imran Ajmain nih. Last but not least. Sesiapa yang terjumpa mamat tu pesan kat dia. Jangan bagi aku ketemu muka dia atau gf nya. Kalau aku jumpa. Hmm. Memang aku sepak. Bukan sepak (pakai kaki). Ni pakai tangan sampai berdarah. Diulang. Aku SEPAK SAMPAI BERDARAH!


MissSilent Says: Aku tahu sedangkan Nabi ampunkan umatnya. Tapi aku bukan Nabi. Aku cuma manusia biasa. Yang mempunyai segala macam sifat. Okay.

Benci lah!

Saturday, February 21, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Bila aku tak suka. Sedikit sebanyak aku akan tunjuk yang aku tak suka. Perkatikan mataku. Ko jangan harap aku akan pandang kau walau seinci pon. Perhatikan memek wajah ku. Ada rasa2 aku nak senyum tak? Kalau tak, u better off my way.

Tulah sedikit sebanyak tentang aku bila aku xsuka seseorang. Aku sangat susah untuk membenci. Tapi bila aku dah benci. Kirim salam banyak2. Bukan mudah untuk mengambil hati aku tau. Except for Johnny la. Aku merajuk xsampai pon 2minet. Sayang punye pasal okay. ha ha ha.

So far, aku rasa orang yang aku benci masih berada dalam kelompok life aku. Walaupon dia xdak kena mengena dengan hidup aku. Tapi dia tetap ada. Walaupon sipi2. Haish. Tapi aku rasa dia tahulah aku tak suka dia. Kadang2 aku terpikir, aku nak je bagitau dia yang aku xsuka dia. Rasa2 wajar tak tindakan tu? Agak bodoh bunyiknya. Tapi nampak satu kejujran disitu. Itu memang sifat semulajadi aku tu! he he he

Siapa dia? Perluke nak bagitau?! Hmm. Takpelah. Biarlah aku je yang tahu. Sekali dia kacau hidup aku. Memang berdas-das aku bagi. Tunggu masa je. he he he Jahat kan? Ah- kubur asing2 kan. Aku tau ape yang aku buat. Aku pon xkacau orang. Cuma tu lah. Mata dan hati aku sakit la! Shit.


MissSilent Says: Tak kira siapa kau. Aku tetap benci kau! Sorry. :)

Anak Emak?

Saturday, February 21, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Rasenya semua orang pon anak emak kan? Kalau tak anak emak, anak sapa lagi?! Aduh. Tapi perumpamaan kali ni adalah untuk "anak mak" yang lagi satu tu. Contohnya.

"Jap, i kena tanya mak i dulu." or "Saya kena balik. Nanti ibu saya marah."

Tapi ade ke situasi macamni?!Hmm. Wallahua'lam. Bagi aku ada baiknya jugak anak emak ni. Kita taulah dia ni seorang yang bertanggungjawab. Tapi. Ada jugak keburukan nya. Lama-lama, dia sendiri tak tahu membuat keputusan sendiri. Semuanya harapkan mak. Tak kisah la. Baik perempuan or lelaki. Sama je. Tapi lelaki lebih sinonim dengan anak emak kot. he he. Jangan marah ye.

Tapi bila dipikir2 balik. Kalau suatu hari nanti kita ada anak. Tetap gak kita jadi emak kepada anak kita kan. And perumpamaan tu akan kena balik kat anak kita kan? Sama je. Pusing-pusing, kot situ gak. Yang pentingnya. Cara didikan tu. Tak perlu dimanjakan sangat. Atau diikutkan sangat. Chewah. Macam mak-mak plak aku. Aku pon tak tahu macammane topik ni timbul. It's just make sense kan?!

Aku terjumpe satu artikel tentang anak emak. Tak mahulah cerita panjang lebar. Tengok checklist dibawah. Kalau setengah daripadanya terdapat dalam diri anda. Tak mustahil la tu! Memang bonar lah sangkaan nyo.... Enjoy....

Anda anak emak?
  • Rapat dengan ibu berbanding bapa.
  • Berkongsi segala masalah daripada perkara kecil hingga ke yang besar dengan ibu.
  • Terlalu bergantung kepada ibu, malah ada yang inginkan bakal isteri 100 peratus sama dengan ibu.
  • Sensitif dalam banyak perkara, malah kadangkala dilihat kurang ada keyakinan diri sekiranya perlu membuat sebarang keputusan.
  • Tidak terburu-buru mendirikan rumah tangga kerana ada ibu yang menjaga makan pakai.
  • Melebihkan ibu/bapa hingga menyebabkan kekasih atau isteri makan hati.


  • MissSilent Says: Syurga itu dibawah tapak kaki ibu.

    All about Happy

    Saturday, February 21, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

    Owh! I got one pokok bunga from Makcik yesterday. Surprisingly. She has a nursery in her own room! he he he. No idea what pokok is that. I just took it and add it to my own personal nursery in my balcony. Coz at last i make and additional to my collection. Without using any pennies. Cool huh!

    This morning had a visit to FRIM. Great news too. The date is still available. We just need to write a letter. Anyway, they already blocked the date. :) It's just an options IF the other place is fully booked. So, nothing to worries now. Wait till Monday then.

    Ooops..2mins. My stomach is grumping. I should eat something now. Yupp! Maggie! Whatelse!

    Till then.


    MissSilent Says : How great if i can cook and make my dinner...

    1 day Special Promo - Estee Lauder

    Friday, February 20, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Tak semena-mena. Estee Lauder dah menjadi kegilaan aku. adoi. Siap la kau Johnny. Kau yang ajar sebenarnye. he he he. Apa2pon. Aku sungguh bersyukur kerana dapat bakal suami yang begitu supportive gitu. Kalau bab2 pompuan ni, cukop suka die membayor nye. Mak lagi suka u'olls! ha ha ha

    Semalam i received an sms from Unknown gitu. Ah! Terpukar seketika. Anak mata aku ni guling2 macam bola membaca setiap perkataan yang tertera dalam kandungan sms tu. Get 6pc gift with RM 350 Estee Lauder Purchase. Ah- Sudah! Terus aku tekan forward ke Johnny. Biar die teruja bersama2 tunang kesayangannya ini. he he he Alamak! Lupe! Johnny mempunyai masalah dengan henpon nye. Tang msg je pon. Tak bunyik! Dah ponek den godek. Tak bunyik2 jugak. Saje nak suh Blackberry tu sampai awal la tu. huh.

    Apa2pon. Back to the story. Promotion applied for 1day je! Bila? Harini lah! at Metrojaya BB Plaza sahaja ye u'olls! Cepat-cepat! Aku tunggu Johnny je ni! Sat lagi terus terbang kesana. Usha-usha untuk barang hantaran katanya. he he he


    MissSilent Says: Teruja tahap tenuk di Bangkok.

    Is there we can find a privacy?

    Friday, February 20, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

    Wah..semakin menjadi2 para2 blogger sekarang ye. Baru je tadi ada sorang hamba Allah ni bertanyakan satu soalan yang dah agak lazim aku dengar.

    "Macamane nak private kan blog ek?"

    Ha ha ha Musim agaknya. Perasan tak? Sekarang ni kita dah macam xde privacy untuk mem'blog kan? Kata pon blog. Blog kita punya. Pakai nama kita. Ape lu kisah? Yang orang2 luar sana, kalau xdapat menerima kritikan atau pujian yang melampau, jangan jadikan tabiat "membaca blog" satu hobi anda! Kerana anda sudah semestinya tak layak!

    Oleh kerana itu, dek kerana xmahu mem privatekan blog aku ni. Aku cume private kan diri ku yg cute ni je! he he Biarlah ia menjadi teka teki kamu kamu diluar sana. Yang mana dah kenal, Tak perlu kepochi sangat. Aku lempang kang! hu hu hu

    Ape-ape pon, bukan remaja2 macam kita je baca blog! Mak-mak, bapak-bapak, antie uncle pon baca jugak! Adoi. So becareful ye kawan2 ku semua. Kang hal dalam seluaq, bawah selimut pon terkeluaq sekali. Jaga-jaga yaaaaahh.


    MissSilent Says: Biarkan ia menjadi rahsia..wahh!

    Banquet Hall

    Friday, February 20, 2009 / Comments (5) / by Skinny Yash

    Here are other options to those who are in searching their wedding venue.

    1. Puspanita

    They have 2 places to have a wedding. In Putrajaya (De Seri Endon) and in Kuala Lumpur (Dewan Tun Dr Siti Hasmah)

    Contact Number : 03-2142 2332 (KL)
    : 03-8884 0354 (Putrajaya)

    For further info click HERE.

    2. Dewan Perdana Felda & Dewan Merak Kayangan - (Call 03-2698 8302)

    3. Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak : 03-2681 5388/6388
    Further info click HERE.

    4. Dewan Tabung Haji : Jalan Tun Razak & Kelana Jaya

    5. Dewan Tun Rahah, Menara Tun Razak : 03-2166 6006/2002
    Further info click HERE.


    MissSilent Says : Sabar la dalam mencari venue yang bersesuaian.

    Dewan Sebaguna

    Thursday, February 19, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Here are listing for you future reference. Maybe murah sikit la if compared to those banquet hall. The difference maybe, if dewan Serbaguna usually just provide you the normal chair and table. And w/o carpet. If banquet hall sudah semestinya la dah siap everything kan. From the table, chair, carpet, aircond. And some of them provide the PA System and the projector for slide show. It depends.

    Here are the listing. (Only Dewan Serbaguna/Komuniti)

    Dewan Serbaguna Jalan Tun Razak
    50400 Kuala Lumpur
    Tel : 03-40253934
    Kompleks Sukan Kampung Datuk Keramat
    54000 Kuala Lumpur
    Tel : 03-42564853
    Dewan Serbaguna Kampung Baru
    Jalan Hamzah 503300 Kuala Lumpur
    Tel : 03-26914793
    Dewan Serbaguna Sri Delima
    Jalan Jambu, Kepong
    52000 Kuala Lumpur
    Tel : 03-62579498
    Dewan Serbaguna Taman Salak Jaya
    Jalan 5/108
    57100 Kuala Lumpur
    Tel : 03-79837139
    Dewan Serbaguna Taman Ibu Kota
    Gombak, 53100 Kuala Lumpur
    Tel : 03-40238641

    Click HERE for further info.


    Putrajaya (List of rates you can check from their website here.)

    1. Multipurpose Hall P8
    2.
    Multipurpose Hall Rental


    Shah Alam.

    1. You can check on their website. Its included the rate and syarat2 nya sekali.


    Hmm..These for now dulu ye. Sambung buat keje sat. :)


    MissSilent Says: Jangan membazir hanya untuk mencari tempat perkahwinan. Simpan duit untuk duduk rumah besar lagi bagus.

    Confused

    Wednesday, February 18, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Bapakku : RM6 ribu..?? lerr..murah jer...
    Aku: *apekah??????

    Itu adelah sedikit perbualan bapakku dengan sape tah yang aku curik2 dengar. Hmm..kite beriya2 carik dewan yang murah2. Dia bantai sampai 6k! Ape kes? Kalau aku tau, dah lama la aku mintak kat Istana Budaya tu! ha ha ha Itu dalam hati je la.

    "Kita bukan orang kaya, xpayah buat kat hotel2 tu."

    vs

    "Harga jangan risau. Duit banyak2 pon nak buat apa simpan. Bukan bole bawak masuk kubur."

    Ah- Confused sudah. Siapa yang pening ni? Aku ke bapakku? Adoi!


    MsSilent Says: Agak sukar berbicara dengan orang separa zaman nih.

    Venue Hunting!

    Wednesday, February 18, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Searching for the venue again! I'm a bit nervous. It's end of February. And i haven't found one. Actually if i stick to my earlier decision to have a nice garden wedding at an actual garden it will be settle. As the place still available. In fact, till now. So no problem aite?

    It's just a sudden change. I don't have any idea why in a suddenly i change the idea of having it in the actual garden. Okay, there it goes.

    1. How if it's raining? Of course we never know right. Some people said Aug is a raining season. But can you see now? It's raining almost everyday. So what?

    2. It's un-convenient to those with wheelchair..hmm...kesian jugak la kan...

    So i guess, these is the 2 major factors. And of course, i still stick on my wedding theme. "Garden". But inside the hall maybe. See la how it goes. Worst comes to worst, i might have it in the actual garden jugak. Adoi.

    Just called up Tabung Haji. I was browsing, and they have a nice hall for wedding too! Unfortunately, it's fully booked for the whole month of Aug! Damn!


    MsSilent Says: It's hard when it comes to a preparation.

    Fesyen!

    Tuesday, February 17, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Sekarang dah jam 4.38pm. Aku masih tak makan lunch lagi. Patut la mak lapaq. adoi. Mak tak mahu kemana-mana pon arini. Kecuali pulang ke rumah. Biarkan aku duduk aje di kusi merah aku nih. Kenapa?

    Hmm... (berfikir...nak bagitau ke tak...)

    Takpelah. Aku tunggu jugak sampai Johnny datang. Mak dah macam Tea lady separa Makcik Cleaner nih. Maluuuuuuuuuuuuuuu....


    MsSilent Says : Fesyen malas Si Pentunang Orang!

    PMS

    Tuesday, February 17, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Damn!

    Bocor la!



    MsSilent Says : Sepatutnya aku bawak payung minggu nih! Bodoh!

    Have you chose your theme?

    Tuesday, February 17, 2009 / Comments (8) / by Skinny Yash

    People was asking what is my theme for the wedding! And yet, i still don't have the answer. I listed a few of my options. Still considering. In terms of cost, availability and of course the venue. Hey, it's not easy to pick a theme okay. Bukan bole pilih2 aje. And me kinda percuma to browse here and there. Here are the options for you to chose. At least gave you some idea of it rite?

    1. Dark Blue + White
    2. Red + Black
    3. Green + Cream
    4. Tiffany Blue + White
    5. Gold
    6. Silver + White
    7. Purple + Green
    8. Yellow

    There's a few pictures for your reference. Taken from here.



    MsSilent Says : It's good to have a wedding planner then.

    Bangkok for free?

    Tuesday, February 17, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Babe!!! It's your chance la!

    Just go to www.luvthailand.com you may have a chance to win the package of 3days and 2nites at 4star Hotel.

    What are you waiting for? Just click at the link given. No questions given. Just express a love in your own way. Of course la ala2 slogan2 kan...Tak susah pon.

    Just write whats on your mind. Of course, it should make sense and can make the judges smile! :) Tak perlu karang sampai 2000 words. It must contains not more than 25words.

    The campaign runs from 22nd Jan - 16 Mar 2009. And it fully organized by AirAsia Berhad and Tourism Authority of Thailand.



    MissSilent Says : I just back from Bangkok yesterday. Why not u?

    Wedding Venue

    Tuesday, February 17, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Now start to look for a place for my wedding venue. Sangat susah okay. Bukan bole sebat je memana location. At first thought of doing it in FRIM. Aku kan agak-agak pencinta alam sikit. Unfortunately, Johnny tak begitu berkenan dengan tempat tu. Hmm. Terpaksalah ku kuburkan aja niat itu. So, searching punye searching. Inilah a few places yang sempat aku browse. Ini untuk kemudahan korang jugak. he he he

    1. Kampung Pengantin, Danau Kota, KL.
    2. Wisma Sejarah, KL -
    3. Dewan Risda, KL -
    4. Dewan Perdana Felda, KL -
    5. Dewan Tabung Haji, KL
    6. Taman Warisan, Putrajaya -
    7. Tasik Permaisuri, Cheras
    8. Dewan persidangan Putrajaya
    9. Taman Botani, Putrajaya
    10. Dewan Tun Rahah, Jalan Tun Razak, KL
    11. FRIM, Kepong
    12. Dewan Seri Endon, Putrajaya

    Ah-Nanti diupdate lagi la ye!


    MissSilent Says : Confirm je tempat, semua bole selesai.

    lapaq...

    Monday, February 16, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Aku sebenarnye lapar. Tapi nak makan ape? Maggie? ah! Rambut aku makin kurang la. Takut nak makan maggie. Tapi, itulah salah satunye makanan kegemaran aku. Mane tak slim! Ouch! Jangan jeles ye. Mak memang slim melim gitu. Manusia selalu jeles dengan mak! Mak selalu rasa bersalah! ha ha

    Bontot mak pulak sakit ni! Tang tulang punggung tu! Nak duduk ni pon dok beralih juta kali. Ni kes berbasikal selama 2jam la nih. he he Nak tahu berbasikal dimana? Ha- Bangkok! Amacam? Ada beran? ;) Betolla! Mak tak tipu okay! Tak kuasa mak nak layan ko!

    Mata ngangtuk ni. Oklah. Mak nak masak maggie jugak! Eh, betolke mak eja ngantok tadi? Cuba check balik! Ha- Tak perasan la tu! Maaf ye. Typo gitu. Sedangkan pipi lagi tergigit. Inikan pula jari di kibod.
    pic courtesy of pijat-pijat.blogspot.com


    MissSilent says : 2minit aje dah masak! sluuurrrp.....

    About Me!

    Monday, February 16, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

    Sedikit tentang MissSilent.

    * Got engaged to Mr Johnny on 1st Feb 2009
    * Love blogging!
    * Tak pandai menipu.
    * Suka pakai baju kurung pada hari2 malasnya.
    * Ramai teman rapat!
    * Hanya flip flop kemana sahaja.
    * Heels adalah kegemarannya.
    * Oh! Pencinta diamond bermutu tinggi! *wink wink*
    * etc.


    MissSilent Says : You'll know me better later.

    The very 1st entry by missilent

    Monday, February 16, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash


    Hey o'll! Suprised!!

    I'm not new to the world of blogging. Just thought of making some changing. ha ha. Dah banyak sangat changing sebenarnye. Tapi ntah la. I just love to blog again. And now aku dah fikir masak2. Blog is not something we should share everything kan? Cukoplah sekadar ape yang aku rasa ingin aku kongsi. he he

    I just want to thank Cik Kiah. Kalau bukan kerna dia, tak mungkin lah aku nak buat blog baru lagi. Old blog? Ada.. a-ha! For those yang know the url, you can still go through it. I'm not planning to delete it. Maybe one day. Siapa tahu kan? *wink wink*

    For those yang tak mengenali diri ini. Let me introduced myself. Aku adalah Miss Silent. Biarlah aku nak senyap untuk kali ini. Jangan tanya kenapa. Biarkan. I just love being silent. Tapi jaga-jaga. Senyap tak bererti aku mati. Jiwa aku masih hidup. Aku masih mahu ber-blog-ging la.


    MissSilent says : Jangan kisah siapa aku. Cukoplah sekadar aku tahu siapa aku!