Jakarta - Day 1

Monday, May 25, 2009 / Comments (6) / by Skinny Yash

Reached at Jakarta Wednesday night, around 11pm. Straight ke Hotel as we had booked earlier from KL. First of all, thanks alot to Leez! He he he. Eventhough saya xberapa mengenali mu, tapi blog anda sedikit sebanyak membantu perjalanan saya dan teman! Ye! Me going with Ms EON. Kerna dia pon mencari/survey barang2 kahwin gak! So, we all decided to stay at Hotel N1, Jalan KS Tubun. Hanya around 5-10mins walking distance ke Tanah Abang. Nak naik "bajek" (ala2 tuk2 tu pon bole, tp xdigalakkan!), tapi kami disarankan naik aje mikrolet nye! berlambak2 lalu depan hotel! Tapi awas! Hanya naik mikrolet NO.9 ye! Untuk ke Tanah Abang. Kalau nombor lain, takut ke Kota gitu! Tambang hanya 2,000rp(sekitar 70sen gitu!). Kalau naik cab pon boleh gak. Naik je, memang meter nye start at 6,000rp (around rm2). Up to u la.

So sesampai je di Tanah Abang blok A, kami dah start gile ye kawan2! ha ha ha! Terlampau banyak kedai! Sume pon nak singgah! So, as i dah buat banyak revision and survey sebelum pergi. We decided to jalan Lantai B1 and B2 dulu. Floor ni mostly, textile yang murah2 banget! Ada gak terselit kedai sourvenir. Tapi xbanyak la. Kami berjaya membeli kain shantung silk dengan harga 15,000rp (rm5) semeter, kain lace biasa and satin 10,000rp (rm3) semeter. Sini memang kene mintak kurang habis-habisan! Diorang boleh je. Cuma kena pandai la. Lagi amek banyak, lagi lah dia boleh bagi kurang. Dari jam 9 sampai ke kul 1.30pm, kitorang belum beli apa2 lagi, kerna xtahu membuat pilihan! ha ha ha. Jadi lansung ke Lantai 7 untuk ke Food Court. Harga standard KL la. Okla. Bersih kalau nak compare gerai2 di tepi jalan tu kan. And sampai sekarang aku macam rasa xlogik dengan cara cash card dia. Bermakna korang order makan kat kedai yang disukai, then dia akan bagi resit. So, korang ke cashier, bagi duit nya. Kira kalau korang bagi dalam 50krp tu, dia akan masukkan nilai tu dalam cash tadi. So korang gi kat meja makan balik, tunggu makanan tiba. Sampai makanan, dia akan mintak kad nya. Nant dia akan pulangkan kembali. So dah habis makan, jangan lupe plak amek baki duit korang dalam kad tadi. So, pergi je ke cashier, cakap nak baki nya! Selesai sudah!

So turun je dari makan, korang boleh nampak kedai Charisma! Mostly die jual batu2, manik2, ala2 rantai bijik2 tu, ribbon, border lace and bermacam2 lagi! SUMPAH MURAH! Sampai sekarang aku sedikit keciwa kerna tak beli banyak2 ribbon nye. Satu gulung ribbon yang bersize kecil itu hanya dalam 1,500 rp (50sen) ye kwn2! Kalau kat sini xmungkin lah dapat kan! Ribbon besar pon, baru dalam 4,500rp (1.50) segulung. Ish ish! Murah sangat nih! he he he

Selesai membeli, kami terus ke Lantai B1 and B2 untuk menyambung misi kami mencari kain. Tips nya. Jangan pergi kedai yang pekerja nya pon dah pandai2 convert duit diorang ke duit kita. Kalau macam tu, susah sikit nak bargain. Sebab diorang tahu, kalau kat Malaysia dah tentu2 xdapat harga tu. And ada satu kedai ni, kitorang dah hampir membeli, tapi disebabkan dia buat muka2 bengang and aku rasa macam nak luku je kepala dia, jadi kami pon dengan slumber je cakap, xpela. Kitorang jalan2 dulu. hehehe. Puas hati aku! Orang nak bagi bisnes, dia nak buat muka Virus H1N1 plak kan! Apa2pon, semuanya terpulang kepada cara kamu ber bargain. Kalau pro, untung lah! At last, kitorang ke satu kedai cina ni. Dia je yang sangup layan kerenah kami yang nak sekejap tukar warna satin, sekejap tukar warna lace. he he he.

Sekitar jam 5-6 camtu, mostly kedai dah start tutup. So, kami pon beransur pulang ke Hotel. Peringatan untuk yang mahu tinggal di Hotel N1. Kalau nak balik, keluar je Pintu besaq tu, korang lintas jalan ke seberang. Ada satu lorong masuk kiri kat situ. Ha..jalan tu, boleh sampai ke Hotel nya. Kalau nak amek mikrolet, sila rajin2 jalan kedepan sikit. Ada junction memang banyak mikrolet biru2 tu tunggu kat situ. Naik je. Bermakna korang akan lalu pasar2 siang kat situ. Baru jumpe junction nye. Tak sesat de. Jalan straight! :) Macam kami first day ni, tak berapa nak tahu lokasi hotelnye dimana walaupon dekat. Jadi kami naik cab, tapi xseberang jalan. So, terpakse la buat u-turn kat depan yang sangat jauh and macet! So, faham2 je ye berapa tambangnya! huh! Jadi ingat! Nak balik Hotel, sila seberang jalan dulu. Jalan menentang arus kenderaan. Situ ada lorong masuk kiri, ada pasar2, korang jalan je terus! Memang jumpe lah mikroletnye. Perhatian lagi Mikrolet NO 9 ye! Aku dah ulang 2x nih!

Disebabkan nak pulang ke Hotel pon macet, yang sperti ko jalan pon dah sampai, jadi kami decide tapau aje dinner kat Restoren Minang tu! he he he. Layan la..Dah macam restoren minang kat Kg. Baru tu. :p Sampai aje di Hotel, aku tido seawal jam 8mlm! :)


MissSilent Says: Post lain aku trk gambar2 ye! Ni PC kat umah agak lemms! :)

6 Pengkomen:

diana luna @ May 25, 2009 at 12:30 PM

wahh..esok kalau aku kawen...confirm aku heret kamu ke jakarta cik yashma!!!

Ms.Silent @ May 25, 2009 at 1:17 PM

yeay! boleh aja dong!

Sharunizan Mohamed Mahusin @ June 4, 2009 at 12:26 PM

ms.
boleh tanya tak.. u all sampai jakarta 11 mlm kan? trus ke hotel N1 u naik pa yek? brape charge u kena? tq

Ms.Silent @ July 22, 2009 at 7:55 PM

Alamak...sorry...i xperasan ur msg...
we all sampai mlm, mmg ada driver amek..but if like normal..u can just take bluebird cab. Mmg ada je kat airport tu.. :)

miss R.e.p.u.n.z.a.L @ December 9, 2009 at 12:14 AM

sorry tersinggah blog.
how u booked hotel N1 ni ye??
any info?

White Butterfly'z Boutique @ March 3, 2010 at 4:34 PM

jun 09,i pon ader g jakarta n stay hotel n1...mmg best..turun je,sbrg jln dh bleh shopping...rmai gak kitorg g..masa tu baru lps pantang..hehheeh..baby xbyk ragam pon..mak n mak mertua,adik2 n adik ipar happy sgt dpt shopping.but kitorg juz mkn kat shopping mall..sendayan city..smpai airport juz amik blue bird..g mane2 pon naik tu je..sng..tp naik 2 cab la..heheheh..ni jun nak g lg..best2..