Pelamin DIY

Wednesday, July 22, 2009 / Comments (13) / by Skinny Yash

Oleh kerana, my wedding will be held kat dewan, tapi nikah dirumah, haruslah ada pelamin rumah juga kan! Hmm..Bayaq lagi! Ha...nak budget punye pasal, pelamin rumah i buat sendiri je okay. Tak la selawa Abg Razak, Nas d Great atau sape2 pon la...cume ini lah hasil kerja tangan saya yang kurus ini....! :)

Modal? Kerusi adelah pemberian nenek sedara. Dah xberapa nak elok pon. So i reupholster sendiri. Kain 3meter adalah RM24. Thumbtacks sekotak 70 sen. Hammer sendirian Berhad. :)

Bunga pulak, i beli setangkai RM2.50. Setangkai adelah dalam 4-5 kuntum. Kat Metro Point Kajang. Tingkat atas! Murah2 bunga nya. Cantik2 belaka juga! :) Bakul tu RM5.80. I beli kat Fun And Cheer, Balakong! Ha...ni kedai baru. Confirm semua tak tahu. 2 tingkat. Actually dari luar orang akan cakap, kedai ni kedai cina yang jual tah ape2 tah. Tapi try masuk. Atas ada jual barang2 kahwin. Murah sangat! Sekarang tak banyak lagi. Tapi ada dah la. Dia tengah menambah barangannya. Bunga2, pasu, bakul, bunga telur, beg organza, pot pourri, langsir pon ada. Semua la household die ada. :)

Ha..karpet bulu2 putih tu, i beli kat Jakarta haritu. Dalam RM30 sahaja untuk 2 meter. Sini xdapat jek! :). And pelantar/platform tu, i guna katil punya. Orang dah buang, i amek! ha ha ha

cubaan menggubah bunga!


Jadikah? Bole la.....hi hi hi


Kerusi sedia ada. :(


Trying to reupholster!


Still....

and..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Taraaaaaaaaaaaaaa!!





Inilah hasilnya..mudah kan?


MissSilent Says: Lepas ni takdelah orang nak cakap, "Cakap xserupa bikin" kan...? ;p And paling penting, save RM500-800 duit pelamin. Ye tak?! ;p

13 Pengkomen:

arezura @ July 22, 2009 at 7:46 PM

Yash..really a good job la..! Xsngka ada skill ala2 mak andam nie,tp msti puas sbb reka plamin sndri right..

Really luv da carpet, dr Jakarta tu.. Siap juai dlm meter ya. Nice color also,white+purple..nnt nikah color pa?

Ms.Silent @ July 22, 2009 at 7:53 PM

a'a...yupp! puas hati la...walaupon simple..he he he..tetibe rasa nak resign..nak jdk mak andam je..bole..?ha ha ha

carpet tu sana murah..diorg jual pakai meter je. nikah pakai putih..so..pelamin kengkonon nak folow kaler tema la..purple, putih, pink! :)

Nor Hidayah @ July 22, 2009 at 8:46 PM

Yash..dayah tak dapat kad kahwin pun.. :(

ok, sebenarnya nak puji..kreatif dan pandai lah yash! dayah pun nak buat sendiri lah pelamin!

Ms.Silent @ July 22, 2009 at 8:55 PM

dayah...!! give me ur address...kelam kelibut la...mmg mahu menjemput pon...:) yash pos ye..! :)

buat sendiri jimat sikit! ;)

Nor Hidayah @ July 22, 2009 at 9:17 PM

sorry majuk sampai lupa nak bg alamat..kekeke..

nor hidayah
11 jalan tanjung 3
bs2, bukit sentosa,
48300 rawang, selangor.

yash bg alamat rumah yash sekali dalam tu ya.. tq!

Ms.Silent @ July 22, 2009 at 9:43 PM

orite...!! saya post esok ye! :) jumpa nanti...!

ella @ July 23, 2009 at 12:12 AM

not bad!! tambah sket lg kaler2 pink bagi naik seri lagi.

Ms.Silent @ July 23, 2009 at 9:27 AM

yeah...background nye blom lg...ada lg nk ditmbh tu..he he he

hanis nadira @ July 28, 2009 at 2:00 PM

great!!!
i like!!!
berbakat kamu nih..
leh tak dalan resume nih..
hahaha...

nak kad kawen gak;p

Ami Schaheera @ February 9, 2010 at 11:47 AM

LIKE!

Anonymous @ February 11, 2014 at 10:10 AM

salam.wahhh creative la u.nak tanye u ade sewakan x kerusi pelamin tu?leh x email amalinaema@yahoo.com

Skinny Yash @ February 11, 2014 at 8:27 PM

Saya dah email. ;)

Skinny Yash @ February 11, 2014 at 8:27 PM

Saya dah email. ;)