Keadilan untuk Balik Beraya

Saturday, August 29, 2009 / Comments (0) / by Skinny Yash

Hari raya bakal tiba. Sebelum puasa, dah sibuk bincang dimana nak beraya. How i wish i can skip all these. Raya? NO! Membuat keputusan itu yang susah. "Dulu i tanya, semua pon u xkisah..sekarang, lain pulak!" YES! saya akui itu semua. But MTB ada bagitau, "ko kena bersuara. Kalau tak, ko rugi." Hmm..kadang2 saya hanya mahu melihat cara mereka berfikir. Dan ternyata, kita perlu bersuara untuk satu keadilan!

Satu contoh la. Kalau anda mahu beraya di kg suami nanti, berbuka puasalah pada hari pertama dirumah anda. Hati mak pon perlu dijaga. Apetah lagi, first time tidak beraya bersama nanti kan. Jadi bila tiba giliran raya pertama dikg kamu nanti, buka puasa pertama di rumah IL. Kan adil tu!

Tak perlu lah nak beraya sampai 5 hari di kg nya. Berlaku adil. Bagi aku, raya yang penting pertama dan kedua je. Ye! Aku tau! Raya sebulan. Tapi yang meriah nya pon first and 2nd je kan. So, raya pertama di kg nya. Raya kedua, di kg kamu. Adil kan?! Tapi ingat, Semua orang tahu, tiap2 tahun anda balik beraya. Tiap2 tahun anda berbuka bersama. Tapi anda HARUS INGAT, anda bukan lagi anda yang dulu. Kalau dulu makan nasi lemak seringgit sorang, sekarang bershare ye! Jadi, timbang rasa hak dan perasaan orang lain juga, Mereka pon ada family. Senang cerita, semua orang pon nak beraya dengan family nye sendiri setiap tahun! Kalau boleh kan? ;p


MissSilent Says: Saya rindu ingin pulang ke kampong! Bermain beca dan bunga api setiap tahun! ;(

0 Pengkomen: