tears of raya

Thursday, September 17, 2009 / Comments (5) / by Skinny Yash

Aku tengah melayan oh.bulan. Biasalah dikala bosan. And terbaca one of the entry pasal fasha sandha ratu air mata. And i tak tau pulak Aznil have this one segment called Tangkap Leleh, which is artis tu kena keluarkan air mata. And you know what, within a second fasha sandha dah pon mengalirkan airmata. hmm. I dont really adore her. But i know what she's been thinking while trying to take out the tears. So do i. Aku pon ratu air mata. he he he.

I can cry within a second. Ape tah lagi kalau orang menengking atau pon mengatakan sesuatu yang terasa sampai ke lubuk jiwa. Memang banjir la. Some people are easy to cry. And some not. It depends what's in their mind. And in Aznil segment, they called up 2 voluteers. One cried. And the other is hardly make a tears. But when they open a Raya song tak ingat tajuk ape..tapi cmni...

"ayah dan ibu......" ha..tu je aku ingat..and he started to cry. So do i! And at this moment, i sangat berat untuk beraya jauh dari family. But what to do. This year, going back to hubby hometown. And this is the first time me beraya without my family. hu hu hu. Sedih. Serious sedih wei! That's why, i told my hubby.

"i tak suka dengar lagu raya" he dont asked me why. I dont know wether he know why or not. But deep inside, i just dont want to spoil other people mood. Biarlah diorang je yang nak raya sakan. Let them be happy. Me? As long as my hubby by my side, i think it's still fine with me. There was a time when we whole family used to balik kampung. Every year! Without missed! But, when Tok Wan died 10 years ago. It changed. Anyway, this year or might be next year will be a chage. So, nothing to worry about.



MissSilent Says: rasa2 macamana beraya dikampung orang ek?

Hari ini.

Friday, September 11, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Hari ini,
Saya berjanji untuk menjadi isteri yang patuh kepada suami.

Hari ini juga,
Saya berjanji untuk menjadi isteri yang solehah kepada suami.

Hari ini,
Saya telah berjanji. Janji yang akan dipegang sampai mati.

Biar hari ini,
Menjadi teladan untuk aku menghadapi hari2 yang bakal menanti.


Ms.Silent says: Tiada lagi seperti hari2 yang sebelumnya.

Entry ke 200!

Thursday, September 10, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Ini adelah entry post yang ke 200! Good Luck to Ms.Silent which is not silent anymore. I might be a silent killer when the times goes by. So, jaga2 yah!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

I just lost myself.
.
.
.
.
.

Saya mahu makan nasi putih+tomyam campur+telur bungkus+sotong goreng tepung!


Ms.Silent Says: Life kadang2 tak adil. Benci.

Pre-Honeymoon - Day 2

Thursday, September 03, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Hey! Just reached our hotel at 10plus macam tu. Our trip today? Hmm. Interesting! Teruja sungguh nak bercerita. Malangnya camera tengah dicharge. So, next post baru upload picture ok.

Lepas sahur, me googling sampai nak muntah. Yes! Misi mencari Pak Supir. Blog hopping of course sangat membantu. Dari satu blog,ke satu blog. Juga minta bantuan dari pihak hotel, tapi sangat mahal! 1juta untuk ke Safari dan pulang kehotel sahaja. Melampau ok. Dari jam 5pg sampai 8pg aku dok searching sana sini. Hampir putus asa. Ingat nak tukar plan aja, tapi dengan adanya sifat kental yang semulajadi dalam diri ni aku teruskan juga misi mencari. So, cari punya cari. I found one at this blog. After read all the comments, saya berpuas hati dan terus telepon nombornya. Agak2 dalam 15minit, i received and sms. Yeay!!! SAFARI.....here we come!!!! ;) Cepat2 kejut hubby suruh bersiap. ;p

Bak kata Ibu Pipi (merujuk kpd owner car rental), driver nya akan sampai dalam 30minit. Tapi kami menunggu adelah dalam 1jam. Tapi takpe. Coz kami pon paham. Short notice kan. he he he. Sampei2 aje, driver nya Pak Eden mengenalkan diri. Kereta nya Avanza. Selesa. Rasa cam luas sangat pulak untuk kami yang berdua ni aje. :) Oleh itu, kami lansung ke misi seterusnya. Taman SAFARI. Ia terletak di Bogor. Masih dibawah wilayah Bandung.

From hotel to Safari is about 160km. It takes you about 3hours. Tak jem ye kawan2. Kami ikuti Tol Pasteur. Tapi tak lalu highway. Sebab jauh. Kalau jalan kampung pemandangannya enak2. Perjalanan yang jauh buat aku tertidur. Mana tak nya, jalan macam nak ke Cameron Highland tu. Pusing2, naik bukit, turun bukit. Tapi udaranya nyaman banget! ;) Elok2 sampai berdekatan Puncak, Pak Eden berhenti. Beri kami peluang untuk menikmati ladang teh yang terbentang luas. Cantih wei pemandangannya. Situ adelah orang jalanan berjualan. Tapi xbeli pon. Dalam 10minit berhenti, kami teruskan perjalanan. Dari Puncak ke Safari dah dekat. Adalah dalam 20-30minit.

Nak cerita panjang pasal Safari, sampai minggu depan pon tak habis. Overall, it was an exciting place to visit. Sebelum sampai pintu masuk, kanan u all akan ade orang2 jual carrot dan pisang. Tu untuk diberi makan kepada binatang2 tu. Harga jual 2ikat 10 ribu rp. Tapi Pak Eden tawar2, 3ikat 5000 aja! Bayaran masuk adalah 50ribu rp seorang. Actually tu untuk local visitor rate. Tapi Pak Eden bilang senyap aja. Kalau tak, foreigners rate nye 70ribu rp ke 100ribu rp seorang. mahal tu! Driver pon korang perlu bayarkan sekali ye. Plus, tambang for mobil 15ribu rp. Then bermula lah journey di Taman Safari. Disini binatang2 nya dilepaskan begitu sahaja. Cuma certain binatang ade kandang nya. Jadi kamu hanya perlu turunkan sikit tingkap, and start feeding the animals. Kalau nak tahu, binatang2 kat sini cerdik sangat. Kalau korang xbagi carrot nya, dia dok la depan kereta tu, sampai la korang bagi makan. he he he. Save duit zoo tu. Tak payah bagi makan. Kalau ke sini pada hari biasa, kurang orang, tapi kalau hari libur atau hari minggu memang packed. So, pandai2 la plan percutian kamu ye! :)

Ade jugak i upload show2 schedule yang ada di Taman Safari. At least korang bole plan sebaik mungkin. Tapi cowbow show harus tak ketinggalan ye! Sumpah cool! Memang best la! Tips, duduk jangan dibarisan hadapan. Nak tahu kenapa? Cuba dulu! ;)

Habis pusing Safari, kami bergerak pulang. Aku seperti biasa, Tidur. Sesampai aja di Kota Bandung, we had our dinner at Sindang Reret Restaurant di Jalan Surapati. Cantik. Ala2 bali gitu. Oh ye. I tak puasa pon harini. Musafir kan...he he he.

Kita relax layan gambar dulu ye! ;)


MissSilent Says: For today mission. Accomplished! Thanks to En.Arief for the useful info!

Pre-Honeymoon - Day 1 Part III

Wednesday, September 02, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

Post Entry 3

reservasi. disini anda akan diberi nombor meja.

jalan ke pondok makan.

inilah pondok kami!

ketung. Perlu diketuk untuk order nya diambil.

while waiting

menu kami suami isteri ;) (nasi goreng kampung daun, nasi ayam penyet, sate ayam, air red angel dan es campor)

pandangan dari dalam ke luar.

blur la pulok!

beraksi dikit.

air terjun buatan manusia.

yuk. pulang!

reservasi kaunter.


MissSilent Says: Dari Banana Inn Hotel ke Kampung Daun takes you roughly 15mins.

Pre-Honeymoon - Day 1 Part II

Wednesday, September 02, 2009 / Comments (3) / by Skinny Yash

Post Entry 2

Lepas solat, kami terus jalan menuju ke Rumah Mode! Straight je dr hotel. Ade la dalam 15minit kot. So, nak cepat kitorang naik Angkut (Angkutan Kota). Tak pasti nombor brape. Tapi lebih baik korang tanya dulu. Ongkos seorang 1000rp-2000rp. Murah je!

"ingat, hari ni survey2 je. beli2 hari lain.." kata hubby. aku akur.

Masuk je Rumah Mode, aku histeria. ha ha ha ha. Dok belek sana sini tak sampai 5minit, semua orang dalam gedung tu bertempiaran keluar. Aku yang agak cuak kalau ada situasi2 macam ni, ikut sama keluar. Ingatkan ada kebakaran, rupanya Gempa Bumi! Witness la dalam seminit dua. Nampak dinding2 pagar tu bergoyang2. Takut okay. Tapi after about 10mins, semua orang gilak kembali! Shopping la! Ape lagi! ha ha ha ha

Slumber sambar 2helai for myself and one for my sis. Hubby dapat for himself and his dad jugak! Sambung shopping kat Rumah Mode Plus (sebelah aje!). Situ baju xberapa nak menarik sangat. Cuma gue sempat sambar slipper Gap! he he he Then kami keluar masuk FO yang berdekatan dan juga supermarket. Tak lupe beli ration untuk sepanjang kami berada disini. ;). Jalan sampai ke Cihampelas, kedai macam banyak nak tutup. Coz nak sampai jam berbuka puasa kot. So, kitorang pon dah jalan agak jauh. Maka, tahan lah cab! Susah nak nampak BlueBird, tapi ada Taksi Putra (warna biru jugak!kereta Proton). Jangan risau, ni yang berdisiplin punya. Pakai meter. Start at 5000rp. Disebabkan gempa tadi, jalan sekitar bandung macet! Menurut driver taxi tu, semua orang keluarkan kereta dari bangunan parking sebab berita mengatakan ada gegaran susulan. So, nak kata apa. Jam lah kami dalam cab. Aku sampai dah tertidur. Hubby melayan taxi driver tu. Bangun2, dah sampai depan hotel and dah masuk waktu berbuka pon. Maka, xsempat la kami ke bazaar ramadhan.

Layan tengok berita Indonesia jap. And we decided to have dinner kat Kampong Daun. Ia terletak kat area Lembang. Ala2 jalan nak ke Cameron Highland. Sejuk. Tapi sesampai nya kami disana, mak ai...cantik sungguh tempat tu! Serius tak tipu! :) Taxi yang kitorang naik tu, pow kami! Tapi disebabkan dah lapar, and tempat tu pon xde cab banyak masuk, so layan kan je la. He charged us 150k rp untuk pergi dan balik dari Hotel ke Kampung Daun. Termasuk satu jam menunggu! :)

Selesai makan, pulang dengan hati yang gembira. la la la. There goes my first day in Bandung! Ape pulak nak jadi di hari ke-2? Hmm..tunggu........ Sedikit gambaran untuk anda semua di Post Entry 3.


MissSilent Says: Gegaran 7.3 skala richter berlaku di TasikMalaya, Jawa Barat. Turut dirasai dibeberapa tempat seperti Jakarta, Bali dan Bandung.

Pre-Honeymoon - Day 1

Wednesday, September 02, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Post entry 1

Kami baru saja sampei di Hotel Banana Inn, Jl. SetiaBudhi, Bandung! :) Flight dari KL jam 11pg. Flight condition sangat horror ok. Asal lalu je kat awan2 tu, kapal bergegar2! Sumpah takut wei! ha ha ha. Kami dijemput oleh Pak Tatang (ntah betul ke x!) wakil dari hotel. Perjalanan dari airport ke hotel xjauh sangat. Sume nya ikut jalan pintas. So, ngak macet! he he he. Adalah dalam 30minit.

Sedikit gambaran ape yang berlaku disini! ;) Enjoice u'oll!

yg tgh pakai baju batik tu, Pak Supir kami! Pak Tatang!

pintu masuk ke Banana Inn

taraaaa.! (ckit2 sudah!;p)


MissSilent Says: Kami mahu ke bazar ramadhan! ;)


Rezeki dari Tuhan! :)

Tuesday, September 01, 2009 / Comments (2) / by Skinny Yash

A few weeks back, i received an email regards to a job opportunity. After a few emails received and replied, this is what i got...

In the resume it is mentioned as XXXX is ur expected salary , In the 1st mail you have given YYYY RM & in this mail you have given ZZZZ RM. So if i send u another mail you will say Z??? RM is it? J. Im going with YYYY As of now . Let IB* finalist based on this. Thanks

HA HA HA HA! At that time, i was so busy with some other thing. End up. Aku yang membodohkan diri aku. ha ha ha. Nak menipu sangat! ;) Anyway, u know what. Today he did call again. Yeay! Still offering me the job. Dah takde orang lain sangat agaknya! hu hu hu.

And i received a 2nd call. It's from Med** Pr*ma! Job interview!! ha ha ha. Suddenly murah pulak rezeki saya hari ini. :) Ape2pon, let me have my pre-honeymoon first ye! Nanti saya pulang, saya schedule the interview! ;)


MissSilent Says: betul kata VM and MTB. Saya dah terkena! ;(