Pre-Honeymoon - Day 2

Thursday, September 03, 2009 / Comments (4) / by Skinny Yash

Hey! Just reached our hotel at 10plus macam tu. Our trip today? Hmm. Interesting! Teruja sungguh nak bercerita. Malangnya camera tengah dicharge. So, next post baru upload picture ok.

Lepas sahur, me googling sampai nak muntah. Yes! Misi mencari Pak Supir. Blog hopping of course sangat membantu. Dari satu blog,ke satu blog. Juga minta bantuan dari pihak hotel, tapi sangat mahal! 1juta untuk ke Safari dan pulang kehotel sahaja. Melampau ok. Dari jam 5pg sampai 8pg aku dok searching sana sini. Hampir putus asa. Ingat nak tukar plan aja, tapi dengan adanya sifat kental yang semulajadi dalam diri ni aku teruskan juga misi mencari. So, cari punya cari. I found one at this blog. After read all the comments, saya berpuas hati dan terus telepon nombornya. Agak2 dalam 15minit, i received and sms. Yeay!!! SAFARI.....here we come!!!! ;) Cepat2 kejut hubby suruh bersiap. ;p

Bak kata Ibu Pipi (merujuk kpd owner car rental), driver nya akan sampai dalam 30minit. Tapi kami menunggu adelah dalam 1jam. Tapi takpe. Coz kami pon paham. Short notice kan. he he he. Sampei2 aje, driver nya Pak Eden mengenalkan diri. Kereta nya Avanza. Selesa. Rasa cam luas sangat pulak untuk kami yang berdua ni aje. :) Oleh itu, kami lansung ke misi seterusnya. Taman SAFARI. Ia terletak di Bogor. Masih dibawah wilayah Bandung.

From hotel to Safari is about 160km. It takes you about 3hours. Tak jem ye kawan2. Kami ikuti Tol Pasteur. Tapi tak lalu highway. Sebab jauh. Kalau jalan kampung pemandangannya enak2. Perjalanan yang jauh buat aku tertidur. Mana tak nya, jalan macam nak ke Cameron Highland tu. Pusing2, naik bukit, turun bukit. Tapi udaranya nyaman banget! ;) Elok2 sampai berdekatan Puncak, Pak Eden berhenti. Beri kami peluang untuk menikmati ladang teh yang terbentang luas. Cantih wei pemandangannya. Situ adelah orang jalanan berjualan. Tapi xbeli pon. Dalam 10minit berhenti, kami teruskan perjalanan. Dari Puncak ke Safari dah dekat. Adalah dalam 20-30minit.

Nak cerita panjang pasal Safari, sampai minggu depan pon tak habis. Overall, it was an exciting place to visit. Sebelum sampai pintu masuk, kanan u all akan ade orang2 jual carrot dan pisang. Tu untuk diberi makan kepada binatang2 tu. Harga jual 2ikat 10 ribu rp. Tapi Pak Eden tawar2, 3ikat 5000 aja! Bayaran masuk adalah 50ribu rp seorang. Actually tu untuk local visitor rate. Tapi Pak Eden bilang senyap aja. Kalau tak, foreigners rate nye 70ribu rp ke 100ribu rp seorang. mahal tu! Driver pon korang perlu bayarkan sekali ye. Plus, tambang for mobil 15ribu rp. Then bermula lah journey di Taman Safari. Disini binatang2 nya dilepaskan begitu sahaja. Cuma certain binatang ade kandang nya. Jadi kamu hanya perlu turunkan sikit tingkap, and start feeding the animals. Kalau nak tahu, binatang2 kat sini cerdik sangat. Kalau korang xbagi carrot nya, dia dok la depan kereta tu, sampai la korang bagi makan. he he he. Save duit zoo tu. Tak payah bagi makan. Kalau ke sini pada hari biasa, kurang orang, tapi kalau hari libur atau hari minggu memang packed. So, pandai2 la plan percutian kamu ye! :)

Ade jugak i upload show2 schedule yang ada di Taman Safari. At least korang bole plan sebaik mungkin. Tapi cowbow show harus tak ketinggalan ye! Sumpah cool! Memang best la! Tips, duduk jangan dibarisan hadapan. Nak tahu kenapa? Cuba dulu! ;)

Habis pusing Safari, kami bergerak pulang. Aku seperti biasa, Tidur. Sesampai aja di Kota Bandung, we had our dinner at Sindang Reret Restaurant di Jalan Surapati. Cantik. Ala2 bali gitu. Oh ye. I tak puasa pon harini. Musafir kan...he he he.

Kita relax layan gambar dulu ye! ;)


MissSilent Says: For today mission. Accomplished! Thanks to En.Arief for the useful info!

4 Pengkomen:

ariefsaid @ September 4, 2009 at 10:57 AM

wah best honeymoon...maybe terbatas sket sebab puasa hehehe takpe....enjoy yr stay...try lepak kt dagi tea house..tempat cool...

saya dan kekawan insyaAllah ke yogyakarta bulan januari...kalau nk ikut boleh laa join sekali

ariefsaid @ September 4, 2009 at 11:07 AM

jgn lupe try makan di bumbu desa...kalau ada free masa makan di jalan burangrang..san francisco food court...try pisang bakar keju ok!!

Ms.Silent @ September 11, 2009 at 12:36 AM

sorry lambat reply! food court tu xjumpe! he h he pisang bakar keju tu..my fren ade pesan...tp xbeli plak utk diri sendiri. bukan peminat pisang gamaknya! ;)

ariefsaid @ September 15, 2009 at 12:13 PM

yg kawan u pesan tu pisang goreng keju....but u shuld try pisang bakar keju next timee