Tips askar nak pergi berperang!

Tuesday, January 26, 2010 / Comments (1) / by Skinny Yash

Disebabkan lagi beberapa hari Jepun nak surrender, i tengah bertungkus lumus membuat persiapan. :) Being me yang sungguh anxious about everything, i prepared myself by reading alot of blogs and websites. Dikala tiada kerja ni kan. Itu je la yang mampu ku lakukan dek non.

So, first. Before nak conceive, mestila kena tau bila waktu puncak..(wah..puncak ni!) kesuburan kita. Hmm..Macam mana ye? So, i just google (seperti biasa)! Hubby suka cakap, i minah google. ha ha ha. Tak kisah la. Dengan google ni la bini dia ni dah pandai masak. hu hu hu ;p Okay back to the topic. Earlier post i ada cakap pasal Fertility Calculator ni. I don't know how true is this. Tapi tak salahkan mencuba? So, mari kita lihat my result.
(Sila jangan ganggu saya diwaktu2 genting itu)

For your information, i never keep record on my menstrual cycle. Sampai la i buat medical check up after married, bila Doc tanya, "When is your last period?" Dan saya tiada jawapan untuk itu. ;p So, from that day, i keep my record di desktop saya. (mudah) ;)
ini lah sticky post saya yg ade kat desktop hari2.

Kenapa i ask you to keep record on your menstrual cycle/ovulation. Sebab, fertility calculator tu perlukan record-record itu. Paling penting, Your First Day of period and your Days of your Menstrual Cycle. Maksudnya, kira dari hari first you kena period, sampailah hari first period yang seterusnya. :)

I dok cite poyo-poyo ni, tak tau la can conceive ke tak. Cuma, kita bole berusaha dulu kan. Bersiap sedia nak menghadapi peperangan ni. ha ha ha. And to all future mother, termasuk saya yang tak tahu bila lagi, sedikit peringatan.

- Kita harus keep record on our menstrual cycle. Penting. Nanti Doktor mesti tanya. :)
- Since you dah guna the calculator and you know when you'll be ovulating, Avoid having sex 5 days before the fertility period. Ini hanya untuk memberi masa lelaki2 itu menambah kandungan sperma nya! Lepas tu, nak bertarung hari-hari pon mak tak kisah dek non. Lantak kau lah! ;)
- And oh, kalau kandungan sperma lelaki itu kurang (aku xpasti, camne kite bole kira, bukan diorang ni jutawan ke?),harus tukar taktik! ;p Kebanyakkan Doktor menyarankan supaya bersetubuh (gila bahasa weih aku!) hari-hari!!Suka la lelaki-lelaki itu kan? And if you're not aware of your date next ovulation day tu, have sex 3 times a week! wooot wooot
- And if you over active sangat, Reduce it. Sebab terlampau aktif sangat is one of the reason we faced irregular ovulation atau kita akan kurang ovulate. blurrghhhh...
- Ape-apa pon, STAY OPTIMISTIK! ;)

eh lupa. Nah korang bole guna Fertility Calculator ni. >> http://babymed.com/Tools/Fertility/Calendar/Default.aspx


MissSilent says: askar-askar pergi berperang...

1 Pengkomen:

newlifenewbeginning @ January 28, 2010 at 1:05 PM

gudlak ye beb..
i pun tatau nak bg tips camne coz fertility calendar ni i tak reti sgt coz my cycle tak bape tetap sejak i got married..bole gitu? b4 kawin on d dot je period, skali dah sah kawin amboi sat ke dpn sat ke blakang period hehe..tp mcm quite surprised gak to see ayat ni : Avoid having sex 5 days before the fertility period. huhu coz i used dat method. i chose 11-15th day bedal saje..mana tau ada plus minus in d calculation and somehow it worked huhu..