HELP Baby Aliff! Please!

Thursday, November 04, 2010 / Comments (5) / by Skinny Yash

I'm not sure whether kat Malaysia dah heboh tak pasal Baby Aliff. I got to know about this poor little baby Aliff pon from a new friend of mine here in San Jose, Haniza. She's Malaysian. :) Just a little bit about Baby Aliff.

Baby Aliff baru 2months old. And got admitted in ICU Hospital Ampang on 7th October 2010 due to subdural haemotoma or pendarahan otak. As per doctor, Aliff had this pendarahan otak MAYBE sebab JATUH, DIGONCANG KUAT or MAYBE JUGAK TERHANTUK!

Masa the mother nak pick up from Baby-sitter house, Baby Aliff menagis sampai biru-biru. And the baby-sitter cakap Baby Aliff dah nangis macam tu for almost 4hours. What??! And the baby-sitter doesn't have this courtesy to send him to Hospital atas alasan, takde birth certificate, so dia biar je la budak tu menangis. So, Mak nye terus bawa ke Hospital and buat CT scan and the Doctor confirmed that Baby Aliff nye brain dah swollen. Ye la..baby kan. Kepala diorang lembut. So, for those mummy-to-be or new mommy in the house, berhati-hati and berjaga-jaga ye.  

So, lot's of thing Baby Aliff have gone through. And Doctor siap cakap , 50-50 je to survive. And more kesian is the mother is a single mother. IF you guys nak cerita lebih lanjut 


As what i read, Baby Alliff dah discharge from hospital. Alhamdulillah. Just have to follow the appointment je la. And now, Mastura (the mother) really needs a baby crib for Baby Aliff. Sebab sekarang pon Baby tu tidoq atas tilam kat lantai je. Kesian okay. So, siapa-siapa ada baby crib to sell of or nak derma let me know! PLEASE HELP TO SPREAD THE NEWS YE! 

And, they have created a Paypal Account for Mastura and Baby Aliff so that the mom able to take care of Baby Aliff sepenuhnya for at least a year.. Ye la, medication lagi. And plus at the moment the mother macam tak bole kerja lagi coz no one can take care of her baby. InsyaAllah next year. I heard someone had offered her a job. Alhamdulillah.

The Paypal id is : aliff.fund@gmail.com

Kesian and sedih bila baby kecik-kecik dah kena go through all these. My husband cousin pon had the same case. But, Allah lebih menyayangi Akmal Harith. Dia telah pergi mengadap Yang Maha Esa around subuh time 21 Ogos 2010, bulan puasa. After 3 months di dunia, takdir mengubah nasib Arwah. And Arwah Akmal Haris sempat survive for 5 years! He is a strong Baby!

Perpisahan di antara seorang ayah dan anaknya, Akmal Haris bin Shamsul

source: Facebook

Or you can read her mom blog. Akmal Harith Dalam Kenangan. Kak Ina. I sempat tengok Arwah Akmal Harith masa dia masih hidup, i think 2 or 3 times je kot. I tak sampai hati nak tengok lama-lama, coz i senang nangis. :( Masa dia meninggal, i tak dapat melawat, coz i dah duduk Penang. Al-Fatihah untuk Arwah Akmal Harith. Semoga dia ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Amin.


MissSilent Says: Bermacam cubaan dan dugaan yang Allah turunkan untuk menguji ketabahan hambaNya.

5 Pengkomen:

» NAJA « @ November 4, 2010 at 10:13 AM

i kalo cite2 cam ni yash memang meremang bulu roma sedih sesangat cepat je air mata menitik..thanks for sharing this news

Skinny Yash @ November 4, 2010 at 2:44 PM

tu la..now i'm trying to help more on donation. Tak kisah la money or barang2..tolong spread the news pon satu tolong jugak kan...so...ini je yg mampu...

{f a r a h} @ November 4, 2010 at 3:51 PM

Ko Ada address dia x? Tu mmg paypal dia ek?

Skinny Yash @ November 4, 2010 at 4:05 PM

yupp! Tu memang Paypal dia. Now pon baru ada around 2k..macam slow sangat. sebab xramai help to spread the news.

Now the mother (Mastura) with the baby Aliff tumpang kat rumah adik dia(which dah kawin) plus their mother in a 1 room house. Can u imagine that. hmmm. Now they stay in Kg.Pandan. u want the full adress ke babe..?

{f a r a h} @ November 8, 2010 at 11:13 AM

Yup