Adil...Adil kah kita?

Thursday, December 02, 2010 / Comments (0) / by Skinny Yash

Bila dah kawin, macam-macam nak kena sacrifice. Your time, money, space, friends. Wah. Segala-galanya lah! Tak bole la nak ikut macam zaman muda belia remaja dulu. Time cintan cintun, semua pon bole. Lepas dah kawin, tahu lah kamu! he he he :)

Adil. Adil kah kamu? Bila dah kahwin ni, 2-2 kena berlaku adil. Tak kisah la si suami atau isteri. Contoh, balik raya. Ha..ni selalu jadi isu sensitip untuk yang baru kawin! ha ha ha. Macam aku dulu, suami i memang dah cakap awal-awal dia nak balik Kampung dia dulu. So, as a wife..kasi can la.....! Just pikir, "next raya..turn i pulak.." :) There will be no big issue on that. Erm..contoh lain..duit raya! Ha..duit raya pon nak kena adil. Kalau bagi kat adik beradik sorang RM50, maka nya kat adik beradik belah suami pon, harus la bagi juga! Kalau nak bagi kepada yang dah bekerja, makanya tak kisah la berapa ribu pon gaji dia, tetap kena bagi. Mesti mau adil! :)

Macam i, contoh kalau pergi jalan-jalan, or out-station harusla beli untuk family kan. Makanya, korang jangan nak beli untuk family korang je! Family mertua pon sama jugak! Ye la, nama pon mak and bapak mertua kan. So, sama-rata, sama-rasa. I beli A untuk family I, untuk family mertua pon i beli benda yang sama. Sesetengah orang pikir benda ni remeh, tapi ingat...ini adalah salah satu isu sensitif jugak! Masing-masing kena ada kesensitivitian masing-masing. Ini semua perlu tau ye! :)

Duit untuk family, i tak bole nak cakap. It's depends on each of u. Macam i, mak i tak kerja, and my dad pon tak berapa membantu sangat, so..i have to help my own family. That's my responsibility la kan sebagai anak sulong. Macam belah mertua, honestly speaking i tak bagi, coz my FIL and MIL still ade income masing-masing, so..they still have their own source of living. So, u kena pandai la tolak tambah mana-mana yang patut. Kalau suami tak berlaku adil, bagitau dia. He should know. But sometimes, mereka-mereka pon xtau sangat or buat tak-tau, Wallahualam. Yang penting niat kita baik, sudah... :)

Lain-lain? Hmm..Sendiri pikir lah! Apa-apa pon, saya bersyukur dengan apa yang saya ada. Kadang-kadang suami tak perasan jugak certain benda yang adil and tak adil ni, tapi kita yang perasan ni, tegur-tegur or hint je. Kadang-kadang diorang bole paham... :) InsyaAllah...


Skinny Yash says: Enjoy kepada yang single mingle!

0 Pengkomen: