Pregnancy Q&A - Part 1

Thursday, December 23, 2010 / Comments (0) / by Skinny Yash

Apahal tetibe i nak Q&A pasal pregnancy pulak kan?! Jeng Jeng Jeng Layannnn je lah!


1. Macamane saya nak calculate bila due pregnancy saya?
- Senang je. Kire 40 weeks from your first day of period. Doktor confirm-confirm akan tanye itu dulu. So, adalah amat penting pada yang newly wed or yang memang tengah mencuba untuk ingat bila first day period of the month ye. HARUS catat. Tak kisah la! Kat desktop PC ke, calendar handphone ke, buku hutang 555 ke..Tak kisah! Janji CATAT! RECORD! Hehehe


2. Macamana dengan pemakanan? Diet seimbang?
- Selalunya Doktor akan sarankan korang makan makanan seimbang la kan! Normal la tu! Kalau boleh, biar variety such as fruits and sayur-sayuran.
- HARUS kurangkan pengambilan makanan yang mengadungi kandungan gula dan lemak yang tinggi. Contoh macam jajan (kopok2 tu lah!).
- JANGAN SKIP MEALS! (Especially Breakfast!!) *i selalu sangat nih!*
- Seeloknya, ambillah 3 hidangan protein setiap hari. Ikan ke, telur ke, tenusu ke..red meat ke..apa2 yang protein la! Ko jangan amek susu yang 100% whey protein plak! Itu susu bina badan! hahaha
dan akhir sekali...
-HARUS minum banyak AIR!! (water! bkn angin tuuuu) Target harus 10 GELAS ye! (Gulp!)


3. Kalau muntah-muntah atau mual (morning sickness gittiew)?
- Cuba sentiasa mengunyah atau makan dalam kuantiti yang kecil. I selalu dengar orang buat stock asam. :) So, pandai2 la! ;p

4. Betulke wanita hamil tak boleh minum coffee?
- Coffee or tea mengandungi Caffeine. Mengikut kajian, caffeine tu tak la membawa apa2 keburukan pada pregnancy cume ia mungkin menganggu tidur kamu. So, limit kan la pengambilan air kopi itu. 1-2 cawan satu hari. Okay kot..... :)

5. Berapa standard berat naik semasa hamil?
- 10-13kg maybe. Anda bagaimana? hehehe


Sumber dari Blackmores.

Skinny Yash says: Setiap orang mempunyai badan yang berbeza-beza. Jadi Doktor anda lebih arif tentang anda. Ini hanyalah untuk RUJUKAN ye Puan Puan :)

0 Pengkomen: