SABAR dan DUGAAN

Monday, June 20, 2011 / Comments (2) / by Skinny Yash

This few days i am so being emotional. Mungkin ada yang dapat perasan from my twitter/facebook. Sorry for the spam guys. :P Mungkin emo sebab nak period. Week before period kan time yang sangat crucial for every women on earth. Time ni, ko jentik sikit pon dah meraung. But not to me. I tak bole mengamuk ngamuk macam orang lain. I tak bole nak tinggi suara. I tak boleh marah. I tak boleh bengang. Jadi bila period, otak aku akan agak jadi mereng sikit.Sebab tu, mana yang perasan, i lebih panas baran di luar. That's what changed me. Dulu i panas baran sangat, kat even family and adik beradik. But, since kahwin and my husband adalah panas baran, jadi i have to be the opposite side. Ye la, kalau 2-2 nak panas baran memang apa pon tak jadi.


Oleh itu, kalau kat luar, i tend to be emotional tak tentu arah. I cepat mengamuk kalau order tak sampai-sampai. Yang down nye, kalau mengamuk, mesti sampai menangis. I pon tak paham. Marah sangat gamaknya. hahaha Kalau dulu, orang selalu cakap, I lah manusia paling sabar dalam dunia. Ye. Aku memang penyabar orang nya. Dulu ada EX-boyfriend, main perempuan banyak kali, kantoi macam-macam, tapi i sabar je.(Bodoh disitu! :p) And up to one point, i feel heartless. Itupon sebab maybe i dah jumpa orang lain kot. So, i think at the bright side. Sampai lama mana nak bersabar? Setiap orang ada had nya. Tapi ada orang kata, itu je jawapannya. SABAR.

Oleh itu, sampai harini...saya masih berpegang with the magic word. SABAR. Orang kata jugak, tak rugi BERSABAR. Entahlah, mungkin ada hikmah disebalik perkataan SABAR tu. Ye tak? :)

"SABAR, Itu semua DUGAAN"
(Tapi sampai bila asyik nak dugaan je? Orang lain takde dugaan pon!) kataku dalam hati

Photobucket

ANYA HINDMARCH SALE!

Friday, June 17, 2011 / Comments (0) / by Skinny Yash


 Whatt???? Where?? When??
Location 
Lot 105B, Suria KLCC, KL 
Start Date 
17 Jun 2011
End Date 
19 Jun 2011


Enjoy u'olss!!!!!!!!!!!!!  *sobs sobs*

p/s: Johnny, Nak belikan untuk I tak?? *kening-kening*

Photobucket

Keluar duit KWSP?

Friday, June 17, 2011 / Comments (3) / by Skinny Yash

Mungkin ada yang cakap, i cari rumah tak berkadaran dengan life i sekarang. Duhh! To be frank, siapa yang tak nak rumah selesa kan? Siapa tak nak rumah cantik? Yes. Kalau nak itu semua, ongkos nya pon mesti cantik juga. :)

Dengan harga rumah yang i tengok sekarang adalah berkadaran dengan pendapatan suami saya. Itu harus diutamakan dulu. Kalau tak, macamana nak survey rumah kan. :) Kenapa pendapatan suami saya je? Sebab, jeng jeng jeng...saya masih blacklisted! hahahaha Ye! Zaman muda mudi, zaman jahiliyah..Pakai kad kredit banyak sangat! Blurgrhh! So, now dari 3 kad kredit, 1 sudah mau settle ini bulan! :) Tinggal 2! Yeay! :)

Even though loan rumah pakai nama suami, tetap you can withdraw KWSP you to help your husband. Itu kata orang KWSP tu la. Nak info lebih lanjut, pergi website diorang kat sini.

Tapi, jangan ingat withdraw KWSP tu boleh untuk bayar deposit rumah. Memang tak dapat jekk! Rasa diorang kena tukar la terms tu, sebab orang nak withdraw KWSP sebab nak buat bayar deposit beli rumah. Sebab mana nak datangnya 30-40ribu cash ?! haihhh...Itu lagi satu permasalahan kami sekeluarga. Nak menyimpan? Bole ke bang menyimpan sampai begitu banyak dalam saving. aduhai....Kot terrrrrrbeli handbag setiap bulan susah gak! hehehe

Tak semestinya, dah bayar 10% and get the Sale&Purchase Agreement tu, baru bole gi KWSP buat permohonan pengeluaran. It's all depends on you and the seller or developer to bincang-bincang and agreed both parties. Kadang-kadang bayar 3% pon you can get the resit or document yang cakap you nak beli rumah tu, you can make the withdrawal dah. KWSP just nak dokumen untuk pengesahan. :)

Nanti kite sambung lagi ye! Happy hunting to those yang masih mencariiiiii! :)
Photobucket

Aduhai lah Rumah!

Thursday, June 16, 2011 / Comments (6) / by Skinny Yash

Ha..dah kata pon dah balik KL. Rumah xde lagi ni. Dengan itu bermula la musim survey men'survey. Dari rumah berharga 300ribu, ke 450ribu..alih2 sampai 600ribu. Erk! Kalau ikutkan, itu maksimum nye. Tapi takkan nak sampai maksimum kan?!Gilo apo!

Zaman sekarang, kalau nak beli rumah baru dah confirm-confirm bukan rumah siap. Mahu kena tunggu 3-4 tahun lagi. And that's not me. Aku kalau bole nak yang dan-dan tu bole masuk!hahaha Punya tak penyabor. And macam biasa la, eventhough rumah baru yang siap, kalau owner nye nak jual dikira sub-sales la kan. Ha..Kata pon dah sub-sales, harga rumah tu bole naik sesuka suki diorang up to 30%. Without any renovation! Gila kan! Agaknya diorang main belasah je nak taruk harga. Konon taknak kill the market. But if they think wisely, dari ko over-over taruk harga rumah melampau and takde sapa nak beli, kan ke dah rugi biarkan ia kosong. Ntahla. Mungkin property owner ade kira-kira sendiri agaknya.

Masalah jugak untuk mencari rumah terrace/teres atau double storey/semi-d atau sewaktu dengannya. Yang ada pon, belambak nuuuuunn dekat area Setia Alam, Klang, Nilai, Sg Buloh dan Bukit Jelutong. Klang Valley? Nan adoooo terrace-terrace dah! Takde tanah dah. Semua pon naik condo je! Oleh kerana permintaan rumah teres makin meningkat, maka developer-developer yang ada buatlah rumah teres seperti untuk merealisasikan impian rakyat Malaysia yang mahukan rumah yang ada tanah sikit nak tanam pokok2 bunga, sayur dan cili. Tapi harga bermula dengan RM 517,xxx.xx. Tak ke gila tu! Itu rumah belum siap. Kalau dah siap? Confirm-confirm 700k! Boleh kerat jari weih!

Dengan pendapatan kita (bukan saya!) sekarang, yang rata-rata jumlah pendapatan suami-isteri dalam 6-8ribu, rasa2 cukop tak? Duit sewa rumah lagi, duit bayar kereta lagi, duit hantar anak ke nursery lagi. Belom campur minyak kereta, belanja sekolah anak, duit dapur, duit pampers/susu! Hoihhhhhh!!! Banyakkkk nye!!

Dan Kerajaan telah memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku. Harga rumah tak lebih 220ribu. Bagusnya skim ni, ialah kerana anda dapat membeli rumah TANPA DEPOSIT. Tapi, adakah anda pikir, kat kawasan mana yang anda dapat beli dengan harga 220ribu? Sg.buloh? Rawang? Mungkin..Tapi cuba pikir balik bila ditambah dengan duit tol dan minyak. Tak ke menjadi beban? Kalau nak apartment banyak la dekat area Bangi, Kajang, itu pon dah sampai ceruk-ceruk.

always be my dream house (pic courtesy of iProperty.com) Price: RM16Mil.


So, apa kata korang plak? :)





Photobucket

Semak!

Wednesday, June 15, 2011 / Comments (1) / by Skinny Yash

Makkkkkk aiii! Lamanya tak hapdet! :P

Dengan sukacitanya dimaklumkan, saya sudah pulang ke pangkal jalan. eh. Pulang ke tanah air. eh lagi! Pulang ke tanah lahirnya diriku ini. ah..Kuala Lumpur lah! Yeszaaa..dah pindah balik sini. Adalah dalam 2-3bulan. Barang-barang dari rumah Penang pon telah disumbat kan kedalam rumah mertua gitu. :p Jangan ditanyo muat ke idak! Bilik tidor aku tu...dah mcm bilik setttorrrr! Tinggal space nak solat..and satu lorong nak ke lemari je!hahahah semakkkkkk weih! sesemakkk kepala hotak aku ni! :(

Dan dah 2-3 bulan ni jugak la aku dok survey rumah sana sini. Dalam website je! Website-website yang harus dikunjungi apabila anda ingin membeli rumah.
1. iProperty.com
2. Propswall.com
3. Google.com
4. Mudah.my
5. dan sewaktu dengan nya.

Tapi aku lebih suka bukak propswall, sebab rasanya harga dia murah sikit dari iproperty. Aku rasalah. Tapi kalau tengok-tengok website agent2 melayu, lagi murah. :) Tapi murah-murah tu, xla murah sangat. Tetap mahal klw dikira-kira betul. :) So, kalau korang ada idea website lain yang lebih mujarab, share la ye! :)

Sampai sini dulu. Nanti i update lagi pasal property. :)

Tata Titi Tutu...



Photobucket