Kedai Halal di Tokyo, Jepun

Thursday, June 28, 2012 / Comments (4) / by Skinny Yash

Konnichiwa!

Ok. dengan ini my post about Japan dah carca marba :) This time, nak bagitau you, you, you guys yang nak plan or dah plan nak ke Jepun mana nak cari Kedai Halal kat Tokyo Jepun ni. :)

Currently, im staying in Kameido, Tokyo. Ala..4 station je dari Akihabara. Quite convenience sebab our apartment is just like 230metres from the East side of the Kameido Station. Jalan 3minit sampai! Kalau keluar ikut West exit, alamat kene jalan jauh dalam 10mins gitu.. :) And here also have 1 shopping mall..yang tak berapa besar..and of course takde la burberry..coach bagai! Tapi cukopla ada Supermarket, Toy's R Us and some local shops. Jalan 3-4 minit sampai! And berderet-deret kedai makan Jepun, of course la tak halal. But you can always take Tenya as an option. Makan nasi dengan tempura! Sedap! Murah pon murah! Macam kat bawah ni. :) This is the safest food for me..sebab i perlu Nasi! I'm not a fan of sushi..hehehe


So, since i don't eat daging and ayam yang tak halal...harusla meraban cari kedai yang jual barang-barang basah coz I can cook at my apartment. So far, i jumpa a few..since i rajin keluar berjalan kan! haha..Below are the list...

1. Ikebukuro - Keluar JR Station Ikebukuro ikut West Exit. You akan berdiri berhadapan dengan 2 building. Jalan along the left building, ada lorong tikus belah kiri..ada kedai Yakitori (Chicken Grill) dekat simpang lorong tikus tu..masuk lorong tikus tu...jalan depan sikit..Nampak macam kat bawah ni. :)



2. Kinschio (Asia Yaosho)
Address: 1-4-11, Kinshio, Sumida-Ku, Tokyo
Contact Number: 03-3621-8040
 - Keluar dari JR Station Kinschio, tak ingat North or South side. Sorry! Tapi tak kisah la keluar mana pon, if you round the station, akan nampak Burger King diseberang jalan. Asian Mart tu sederet dengan Burger King. :) Situ semua ada. Sardin, kicap, sos, pes tomyam, daging and ayam halal semualah! Sayur-sayur semua ada! It's a Philipino shop. Most barangnya from Malaysia, Thailand, Philippines, Indonesia..I would prefer this one. Sebab dia mcm2 ada..



3. Ueno - Ini susah sikit nak bagi direction. If you can read the address, you would find it. :) Turun kat Okachimachi Station. :) Sini kurang choice. Tapi rempah kari, santan, maggie dan barang basic adala. Sayur-sayur takde. :)

1F 101, 3-43-10 Taito, Tito-Ku, Tokyo
Tel&Fax: 03-5812-4101 Mobile:090-8461-7306, 080-5527-4350
Online shop: http://intermart.jp





p/s: Alamak, I haven't transfer my pic la..nanti baru i upload eh! Sorryyy! :)
Updated on 6th July 2012

Photobucket

Jubah or Abaya Murah for Raya 2012!!

Tuesday, June 26, 2012 / Comments (0) / by Skinny Yash

Hello!!!

After quite a long thought, i am now officially open a Online Clothing Store for you guys yang nak beli Jubah raya murah! And 100% Excellent quality!

Price range between RM100 - RM250. And most item are originally from Qatar, Vietnam, Syria and even Malaysia! :)

Below are few items in-stock. There are lots more in Facebook! Kindly Like my new Store ye! Thank You very much darlingssss!

Primadona Store









P/S: All item are limited. Please book ASAP. :)

Photobucket

Visa untuk ke Jepun

Friday, June 15, 2012 / Comments (2) / by Skinny Yash


Konnichiwa!

Kali ni nak update macamana nak apply Visa Jepun. Actually you guys bole check website Japan Immigration lagi senang. semua detail ada. Ikut je every point and step yang dia bagitau dalam tu. InsyaAllah okay. :)



And ada jugak yang tanya, wajib ke ada RM10K dalam account to ensure visa lulus..Jawapannya.."Saya tiada jawapan!" hahaha Sebab, i did call the immigration..and don't worry..korang akan dengar orang cakap Jepun..xpe..dengarnya..itu recording..hehe..So nanti ada orang yang akan entertain. Cakap melayu ke..english ke..xde hal lah! So far, my process sangat smooth..cuma sebab trip ni ikut suami yang go for business trip..so i kena apply sendiri. Sebab suami, office dia yang settle kan. So, i urus sendiri my own visa. Opps..pasal saving account tu..yes! It one of the requirement to submit the saving statement. And sebab I tak kerja, so takda saving! hahaha..Jadi i use my husband saving account. I did sent 2 statement, tapi yang dia amek hanya statement ada RM4K++ je..yang lagi satu tu dia xamek pon! Oh, and make sure account statement tu perlu disahkan ye. Bawak sekali original copy. In case la..kalau dia nak tengok.



And, so far..tak pernah dengar lagi ada orang visa kena reject. Kalau diorang rasa ada yang tak cukop your document, diorang akan bagi one paper..and tick mana yang berkenaan yang perlu you submit balik. So, either you can fax or submit by hand. And collection passport memang tepat-tepat 2hari. Even kalau u nk submit by hand on the day of collection, make sure submit masa session pagi. At least diorang ada required time to process and check your application. And nak collect visa tu tak perlu amek nombor. Just pergi counter yang paling kanan will do. :) I haritu bengong! Amek nombor..tunggu punya tunggu, rupanya tak payah amek nombor. hehehe



Ok la...so far itu je kot...kalau nak tanya lagi..just e-mail me or leave a comment!



Oyasuminasai!! (Selamat Malam lah! ;p)
Photobucket

Konnichiwa from Tokyo!

Friday, June 08, 2012 / Comments (4) / by Skinny Yash

Wow! It's been half year since my last post eh? Heheheh

Life is great! Exclude the hura-hura going on lately. Pfft!

Currently me in Tokyo! Yeah...the trip that i've been hoping for since i tender my resignation on December 2011! Hahaha..i'm a fully housewife now. With no kid yet. InsyaAllah..pray for me! ;)

Eh..apahal nak speaking2 London! Poyo oh! Ok.ok! Since i kat Tokyo ni..actually this trip would be for 2 months since end of May aritu! So...i would like to open a pre-order for Tommy Hilfiger..since i've got a few discounts..so why not! Price obviously takla murah gila babi! But i can assure you it would be slightly cheaper than in KL. Which i'm not sure how much the price is. But you can tell me so that i won't wasting my time purchase it from here. ;) biasala...Jepun! Semua benda pon mahal! But actually, what i can see is..every item is consider standard kalau compare apple to apple with RM. Cuma we keep on converting from Yen to RM..that's why la nampak mahal! Kalau we earn Yen, than we would be happily shopping for Coach..or other brands every month! Tak de hal lah! Hahaha

and so..nak update all the weekend trip i've been so far mcm susah plak..sebab currently im using my Ipad..takpela..anyway..enjoy your friday and your weekends babe!! Eh...ada lagi ke orang baca blog ni? Hahaha

Photobucket