Visa untuk ke Jepun

Friday, June 15, 2012 / Comments (2) / by Skinny Yash


Konnichiwa!

Kali ni nak update macamana nak apply Visa Jepun. Actually you guys bole check website Japan Immigration lagi senang. semua detail ada. Ikut je every point and step yang dia bagitau dalam tu. InsyaAllah okay. :)



And ada jugak yang tanya, wajib ke ada RM10K dalam account to ensure visa lulus..Jawapannya.."Saya tiada jawapan!" hahaha Sebab, i did call the immigration..and don't worry..korang akan dengar orang cakap Jepun..xpe..dengarnya..itu recording..hehe..So nanti ada orang yang akan entertain. Cakap melayu ke..english ke..xde hal lah! So far, my process sangat smooth..cuma sebab trip ni ikut suami yang go for business trip..so i kena apply sendiri. Sebab suami, office dia yang settle kan. So, i urus sendiri my own visa. Opps..pasal saving account tu..yes! It one of the requirement to submit the saving statement. And sebab I tak kerja, so takda saving! hahaha..Jadi i use my husband saving account. I did sent 2 statement, tapi yang dia amek hanya statement ada RM4K++ je..yang lagi satu tu dia xamek pon! Oh, and make sure account statement tu perlu disahkan ye. Bawak sekali original copy. In case la..kalau dia nak tengok.



And, so far..tak pernah dengar lagi ada orang visa kena reject. Kalau diorang rasa ada yang tak cukop your document, diorang akan bagi one paper..and tick mana yang berkenaan yang perlu you submit balik. So, either you can fax or submit by hand. And collection passport memang tepat-tepat 2hari. Even kalau u nk submit by hand on the day of collection, make sure submit masa session pagi. At least diorang ada required time to process and check your application. And nak collect visa tu tak perlu amek nombor. Just pergi counter yang paling kanan will do. :) I haritu bengong! Amek nombor..tunggu punya tunggu, rupanya tak payah amek nombor. hehehe



Ok la...so far itu je kot...kalau nak tanya lagi..just e-mail me or leave a comment!



Oyasuminasai!! (Selamat Malam lah! ;p)
Photobucket

2 Pengkomen:

Azealea Dz @ June 20, 2012 at 1:13 AM

Love the new signature! Tcare babe

Skinny Yash @ June 20, 2012 at 7:59 PM

Nampak sgt lama xmenjengah! ;p