Tiket Murah dan JR train in Japan

Thursday, July 05, 2012 / Comments (0) / by Skinny Yash

Untuk yang berangan (tanpa angan-angan, mimpi takkan menjadi kenyataan) nak ke Jepun..you guys can check out AirAsia for cheap ticket. Tapi kadang-kadang, MAS pon boleh tahan murahnya. :)

I bought my ticket through MAS. KL-Narita Return RM1700 all-inclusive. :) Bagi I murahla, sebab senang, tak payah pikir bab bag and makan. Semua dia bagi, Walaupon tak sedap! hahaha

Tiket murah from Airasia pon OK. I think around RM1000 return. Tapi tak termasuk baggage and meals la kan. But...you have to think again. Kalau naik Airasia, sampai Haneda Airport. And biasanya flight akan sampai malam. To those yang memang bajet, sila lah JANGAN naik teksi. Sebab Teksi dia SUPER MAHAL. :) Other options, either you amek hotel berdekatan dengan Haneda airport or tido je la kat airport tu sampai pagi. Kenapa? Sebab, public transport Jepun, i mean the train operate sampai jam 12am..and biasanya certain station last train would be around 11.30pm. Kalau korang rasa sempat nak kejar last train tu..slumberrr! Kalau tak, just make your hotel booking earlier. Senang! Sebab usually AirAsia flight memang delay. So..agak-agak anda macamana? :)

The first train will operate at 6am. So, bolelah teruskan perjalanan anda seperti biasa. Tapi sebaiknya, ELAKKAN naik train diwaktu sibuk, yakni waktu orang sibuk nak pergi kerja! Bayangkan lah dengan bag gabak-gabak, pastu nak berhimpit-himpit dalam train. Plus nak tukar-tukar train pulak! Serious korang taknak itu berlaku! PERCAYALAH! :)

As for me, i'm taking MAS haritu. Biasanya MAS flight sampai pagi di Narita. :) Kalau tak tahu mana train station or platform, keluar je dari pintu arrival tu, belah kanan ada kaunter-kaunter agent. Some of them can speak English. So, bagitau diorang korang nak ke mana. And dia akan bagitahu naik train apa, pukul berapa. I always refer to Hyperdia website. Hyperdia website adalah yang paling mudah untuk digunakan. Contoh korang dari Shibuya nak ke Tokyo station, so just masukkan dalam kotak kosong tu. Boommm! Keluarlah segala option include price and time. :) I guna website ni je setiap kali sebelum keluar dari rumah. Print screen and save, sebab HP i takde internet. :) So, guna Hyperdia.com untuk timetable or route search in Japan. :) Dia boleh install kat Android jugak, tapi still perlu kan internet connection. :)

Ok. till next post ye! :)

Oyasuminasai!

Photobucket

0 Pengkomen: