Budget di Jepun!

Tuesday, September 18, 2012 / Comments (0) / by Skinny Yash

Konnichiwa...

And here's a few tips for you guys yang nak ke Jepun tapi taknak membazir banyak sangat! Ngeeee ;)

1. If your trip is like 7days or more..do consider Japan Rail Pass. Sangat lah untung sebab,
- you can use it for railways, buses, ferry and boats (macam dlm jadual bawah!). Oh Except bullet train Nozomi yang superfast tu. Yang tu tak termasuk. :) More about JR Pass dekat next post ye! :p

Credit to japanrailpass.net
2. Kalau nak membeli barang-barang keperluan such as syampoo, sabun, ubat gigi, berus gigi, periuk belanga or apa-apa je la kot korang terlupa nak bawakkan, sila beli di Daiso or 100 Yen Shop. Basically, semua barang-barang dia berharga 100Yen. Tapi kalau masuk tax, jadi satu barang 105Yen. Dalam RM4 gitu. Jadi tak payah membazir beli di farmasi or kedai-kedai lain. hehehe

3. Makan. Hmm. Memang mahal makan kat Jepun. Kalau nak murah, makan lah makanan jepun. hehehe. Or macam saya cakap dalam previous2 post, anda bole option makan di TENYA (gambar spt di bawah). Restoren Jepun yang menu nya basically tempura or noodles. And, perlu diingat JANGAN MAKAN MISO SUP dia..TAK HALAL. Memang takde ba alif ba ya dalam sup tu, tapi Miso paste yang digunakan ada extract babi gittiew! ;p (Source dari Malaysian blog yg duduk Jepun)

Tenya
4. Accomodation murah di Jepun (Tokyo), what I can suggest is Sakura Hotel & Hostel. Murah and dia banyak branches around Japan. And you can try capsule hotel. A must try in Japan. Murah juga! :) There's a few listed in HERE.

5. If you guys from Tokyo nak ke Osaka/Nagoya/Sapporo or whereever you wanna go, Bus is always be the cheapest option! Don't worry, they won't be any delay. Trust me! :) There's a few bus option you can look up to.

- WillerExpress
- JR Bus Kanto


Will update more once I have something new in mind. :)


Photobucket

0 Pengkomen: