Day Trip to Hakone

Friday, September 21, 2012 / Comments (0) / by Skinny Yash

We all be Hakone-Free Pass kat Shinjuku. Cari Odakyu counter. 1 pass 5000Yen. Valid for 2 days. 2 days doesn't mean that harini you pergi balik hari, then esok you pergi lagi sekali. NO! It's only valid for those yang stay overnight kat Hakone. Contoh, harini you pergi hakone, then you stay overnight kat Hakone, then the next day you still can use your Hakone-Free Pass untuk pulang balik ke Shinjuku. Faham? :) So kalau you pegi balik hari je..maknanya 1 hari je la you bole pakai. But it's totally worth it buying this pass. Percayalah! :)

Source: Odakyu website
Lepas beli Hakone-Free Pass, then bole naik platform. Situ you can chose either nak naik train Odakyu biasa which is free (sebab dah termasuk dlm Hakone-Free Pass) or you can chose Romance Car. Tak sure kenapa diorang panggil Romance Car, sebab tak romantik pon! haha Cuma lebih selesa la dari naik train biasa. ;p

They have 3 kinds of Romance Car. It's depends on what time you choose the train. If you're lucky, dapat la naik yg maha hebat sikit. :p We're consider beginner luck, sebab masa beli romance car ticket (tambah 870yen) kitorang dapat yang 2nd hebat. hehe Ada stewardess yang bole order makan minum. Tapi tak belipon. mahal and takde bende yang kite bole makan! hehe It tooks about 1.5 hrs to Hakone-Yumoto.

Romance Car VSE (Vault Super Express)

Menalaah map

Type EXE (Excellent Express)

Seating in EXE Romance Car
 Sampai Hakone-Yumoto, we took Tozan train to Gora. It takes about 40minutes. Kelakar sikit naik train ni, sebab dia macam patah-patah balik, tp lalu laluan yang berlainan sebab kan tanah yang semakin meninggi, so dia kena zigzag gitu.

Inside Tozan Train



 Sampai Gora, naik pulak Tozan Cable car sampai Sounzan. Ini dalam 10minit je. Macam naik cable car kat bukit bendera tu, tapi yang ni tak steep la. takat 4-500metres je. Route ni ada 4 station yang dia stop untuk siapa-siapa yang ada book hotel/accomodation or nak pergi Hakone Museum of Art. We all memang tak plan nak pergi benda yang kena bayar. Semua nak free je! hahaha So, we didn't stop anywhere sampai Sounzan.

Cable car
 From Sounzan, we took a ropeway. Yang ni best! Sebab ini adalah cable 2nd terpanjang didunia selepas Kriens Bahn in Switzerland. Memang gayat! haha In the middle there's a stop called Owakudani. Sini semua kena turun untuk transfer to another ropeway. Kalau nak turun layan volcanic pon bole. But we didn't, sebab dah puas kat Bandung dulu. Bajet sama je! So, we continue our ropeway sampai Togendai. View memang cantik! Oh, if you're lucky you can see Fuji-san (Mount Fuji) between Owakudani and Obuko station. Kitorang tak nampak pon! Tapi, I'm lucky sebab awal-awal2 dah nampak masa dalam Romace Car lagi. :)

Fuji-San

Volcanic view from the ropeway

Lake Ashi view from the up above
 In Togendai, cruise is every 40minutes. So, kalau lambat lagi sila jalan-jalan kat luar tasik or belah kanan ada satu park yang cantik untuk bergambar! hehe Lake Ashi Sightseeing cruise ni termasuk jugak dalam Hakone-Free Pass, so tak payah bayar. Tunjuk tiket je. But, kat bawah tempat nak naik cruise tu, you can buy a First Class cabin ticket. Cuma tambah 400Yen! We did! Saja nak merasa. Worth it la. Sebab first class tak ramai orang and selesa. Up to you la. :) Tengok gambar then decide ye! ;p Journey memang best! Cantik! Sini pon boleh tengok Fuji-san, tap kitorang tak nampak pon. Takde rezeki gitu. hehe
Our Lake Ashi Sightseeing cruise

View from the top level of First Class Cabin

Lake Ashi

You all boleh turun either Hakone Machi or Moto Hakone-ko. Kalau turun Moto-Hakone ko, jalan keluar ke kanan and dalam 5minutes gitu ada satu kawasan hutan pokok2 besar. Ancient Cedar Avenue. Itulah old highway Tokaido. Pokok cedar tu ditanam tahun 1618. Cantik nak bergambar macam kat bawah ni..hehehe. Kalau keluar dari station ke kiri, jalan about 15minutes, is Hakone Shrine. Kalau tak nak, you can take bus back to Hakone-Yumoto or Odawara (depends on your ticket). Bus pon ada 2 jenis. Satu express, satu lembab sikit sebab dia banyak stop. Express queue on platform 2. Dalam 20-30mins gitu sampai la. Kena check jadual bus jugak, senang nak plan berjalan.
Express Bus (R) Timetable
Normal Bus (H) Timetable
So far, i really had fun! Walaupon tak pergi banyak tempat..but with all the mode of transport..memang you can feel and experience Hakone. Tapi lagi syok kalau dapat over-night kat Ryokan in Hakone. We all last minute, so mostly fully-booked. What I can suggest, ini antara Ryokan yang cantik and murah kat Hakone. :)

Hakone Ichinoyu  or  Senkei Yamagaso

Just a note, semua ryokan memang charge per person. :)

Last but not least, my trademark..LOL (abaikan! Sifat mazmumah aku!) ;p


Photobucket

0 Pengkomen: