Trip Osaka ke Tokyo in 1 day!

Tuesday, September 18, 2012 / Comments (4) / by Skinny Yash

Menakjubkan bukan? ;p

Not me. Tapi a friend of mine yang datang berkumpulan bercuti ke Osaka, tapi nak rasa jugak Tokyo macamana. So, they decided to come to Tokyo and spend a day here. :)

Diorang ambil bus from Osaka Station. Since, diorang touched down Osaka pon agak lambat, so they took a night bus to Tokyo. Advantage ambil bas malam ni senang, you can save your day time. Bole jalan-jalan. Plus save a 1 night stay in a hotel/hostel. :) Usually night bus will start at 10 or 11pm. And it took 7hours from Osaka to Tokyo. Bukan semua bus ada stop-stop kat R&R macam kat Malaysia. But bus yang diorang naik ada stop-stop. :) And don't worry. Usually night bus kat Jepun ni semua selesa belaka and safe. :)

I wait them at my nearest train station. :) Dengan hati yang girang menerima tetamu dari jauh. hahaha Seronok dapat jumpa orang dari Malaysia. ;p So, after they had rest for an hour or so, mandi manda and siap-siap, we all pon gerak for our day trip pusing-pusing Tokyo, since i promised them i will be the tour guide for the whole day.

First, we all ke Tokyo station dulu for their return night bus ticket to Osaka. So, their bus will be at 1130PM. Then we all ke Shibuya since sibuk sangat nak tengok the shibuya zebra crossing tu kan. Jalan-jalan around Shibuya (termasuk H&M and Forever 21), we had lunch at Turkish restoren betul-betul depan H&M. Senang je! Halal.

Then we took a train and stop at Harajuku. Start from Takeshita Dori (tempat shopping anak muda Jepun) sampai la ke Omote-Sando. Dan berjalan menuju ke Shinjuku. Habis la semua kedai-kedai masuk. ;p Jauh tu kami jalan.;p

Then, we take a train to Ueno. Semata nak ke Hard Rock Cafe. This is the easiest one. Sebab turun je station Ueno, ikut main exit, keluar tiket nampak la Hard Rock Cafe nya. So, we don't have to jalan jauh-jauh. Save time!

Lepas shopping-shopping, we took a train to Akihabara, since diorang ni mamat/minah camera. hehehe Unfortunately, they all terlampau penat. Tak sempat nak bawak ke Yodobashi. :( So, around 7pm we took a train back to my apartment and had dinner at Tenya. Pulang ke rumah, they have a rest for an hour...dan bersiap untuk pulang ke Osaka semula...Uhuk! ;(

Overall, despite of the tiredness...i still happy sebab dapat bawak kawan-kawan jalan-jalan. :) Hopefully you guys pon happy. Sorry if ada yang terkurang...

Note: So, basically ini antara spot-spot Tokyo yang korang kena pergi IF dah kesuntukan masa sangat! ;p

Photobucket

4 Pengkomen:

intan Norafzan @ September 20, 2012 at 9:05 AM

wow bestnya yash...selama ni dok bercakap pasal sumo aja tp ko dpt tgk real! u so lucky ! hehe...

Skinny Yash @ September 20, 2012 at 7:29 PM

just in time....hehe.. :)

butterfleet @ September 21, 2012 at 10:22 AM

eh...ade entry pasal I and hubbyku.... hehehehe

thanks Yash and encik ahmad.... yang bersumo tido time kitaorg sampai.... kesian ganggu dier tido...
hehehhe

we HAVE really2..sangat2 good time....
juniorku pun sehat...dah scan....
nadi berdenyut ok...

muaxx...

Skinny Yash @ September 21, 2012 at 1:32 PM

alo..mummy!!! :)

lps u blk.i have another few new friend(jiran) i can friend with..after today..no more! huhuh bosan!

Alhamdulillah!! :) Glad i brought the mummy and the 'lil half' round Tokyo! hahahaha

Take care!!!