Mendung tak bererti hujan

Sunday, November 24, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

Langit tak selalu cerah.

IUI kali kedua officially gagal. How am i feeling right now? Hmm...as expected. Sesungguhnya dah bersedia dengan result tu. So, dont worry. I'm okay. Lebih banyak yang bertanya, lebih sedih. So berhenti bertanya.

Kenapa gagal? Tiada rezeki buat masa ini agaknya. Semua kerja Tuhan. Kita hanya mampu berusaha. Doctor suggested that I should take a rest this cycle and repeat again the next coming cycle.

People said that I'm just thinking too much of it. Kau duduk dalam kasut aku, then kau tahu apa yang kau cakap tu betul ke tak. To be frank, the first 3 years we dont really trying. We both are freaking workaholics! I myself worked very hard. The stress? Tak payah cakapla. Busy nak mampos! So, I decided to stop working and follow my husband to Japan.

Yang pastinya, Japan pon tak boleh nak mencuba sangat with Hubs busy working time. Pagi pukul 7 dah pegi kerja. Malam pukul 12 baru balik. Weekend kadang-kadang kerja. Stress tak?

Back to KL for good pon stress. Diam tak diam, it's been almost 2years plus I stayed with PIL. Kadang-kadang the problem it's not them, but us. I myself still waiting and hoping that my life changed next year. In every aspects.

InsyaAllah.

Kadang-kadang

Monday, November 18, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

Kadang-kadang
Aku dah menyampah dengan manusia
Manusia yang bukan bodoh tapi tak pandai
Tak pandai dalam menjaga hati.

Kadang-kadang
Aku marah dengan manusia
Manusia yang tak sedar
Tak sedar bahawa manusia berubah.

Kadang-kadang
Aku pelik dengan manusia
Manusia yang kata-katanya
Dimulut lain, dihati beza, difikiran jauh sekali.

Kadang-kadang
Aku sedih.
Sedih.

Berhentilah menghukum.
Berhentilah.



Second IUI: Where the Sperm and Eggs unite

Friday, November 08, 2013 / Comments (2) / by Skinny Yash

Alhamdulillah. Syukur. Satu proses yang sangat dipermudahkan olehNya. Kalau nak dibandingkan yang pertama kali, agak lama prosedur sebab Doctor ada kesulitan nak memasukkan catherer tu kedlm uterus.

This time, within 5-10minutes, siap! And tak sakit pon, except masa Doctor nak masukkan mulut itik tu! Hehe Kali ni, penjagaan selepas IUI lebih dititikberatkan. No driving, No jalan-jalan. Malam tadi je naik turun tangga dah 4-5kali. So, I think, I should stop. Bed rest 2 hari la..kasi can please.

Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan kami suami isteri. Usaha, doa dan tawakal. Aku redha. Sekarang asyik nak ke toilet. Pundi kencing asyik rasa penuh je. Belom breakfast lagi ni. Pagi lagi dah aktiviti membuang. Lancar. Nak elak dari sembelit macam last IUI.

Korang doakan la untuk kami suami isteri. :) InsyaAllah...

Thanks for all the support and kata-kata semangat. Congrats untuk Encik Suami jugak yang akan memulakan career baru Isnin depan. Harini last day dengan company lama. Huhu Alhamdulillah. Allah murahkan rezeki kami suami isteri.

Next appointment, 21November2013. Beta HCG test. Moga ada sinar harapan untuk kami! Yeah!

Date with The Eggs

Wednesday, November 06, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

It's been a while since my last post on TTC. tak ingat dah bila. Anyway, since my last miscarriage..we decided to take a rest for couple of months to let the rahim get back on track. Hihi..

Im lucky, after all the test i've been through for infertility treatment..i'm good to conceive. I don't have any problem at all. Kata Dokter, "belom ada rezeki je lagi ni...." insyaAllah..mudah2an dipermudahkan...

My period cycle is 30days every month. I dont have any problem such as period pain. Alhamdulillah. To those who experienced this, please please please...find a gynaecologist. You need to be tested and help. Never too early for a treatment. You never know until you get tested. Even before u actually planning to get pregnant.

And so, this month is my 3rd cycle on clomid. The first cycle i took clomid we opted for a natural way which is normal intimate. Anyhow, after 2 weeks, I did a blood test and the result was Fail. The 2nd cycle, i took clomid and we decided to proceed with IUI. So, as usual i have to take the pills on CD2 till CD6. Went for a scan to see if the Eggs has matured. On CD12 i've got injected with Gonal-F. To break the eggs. After 2 weeks, bloodtest result that I'm pregnant! Hehehe..greatest news ever! Somehow, the baby stop developing at 7weeks. And I miscarriage.

Today is my CD13. Just went for scan and lots of Eggs in there average of 1.7cm. Good to go say the Doctor. So, she injected Gonal-F to prepare for tomorrow IUI procedure.

Hoping that everyone will keep on praying for us. InsyaAllah..jika ada rezeki kami...pasti ada.

Till my next update tomorrow! ;)

Keep Calm, 30 is just a number. Really?

Tuesday, October 08, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

Alhamdulillah.

Alhamdulillah diberi peluang bernafas untuk ke sekian kalinya. No special event or candle light dinner but a lil surprised from the family makes me feel special. :)

Hadiah tahun ni? Hmm... Satu dunia dah tahu kot. hahaha Tuan punya badan sendiri pi beli hadiah harijadi sendiri. Eh! Of course duit suami. Week before dah kecoh heboh satu fb nak Samsung Note 3 kan..and lucky me, Samsung Note 3 launch day before my birthday! Hamekkkk kau! Sakan!



I infact, semangat masuk online contest just to get the Galaxy Gear for free! Unfortunately, no luck on me. But masih tak berputus asa, masih berharap yang Samsung will pick me as 1 of the winner for that Free 500 Galaxy Gear!!! Heeeeeee InsyaAllah. Bersabar je lah!

Lagi sekali, Alhamdulillah. Semoga Allah panjangkan lagi usia, murahkan rezeki kami, kurniakan kami anak-anak yang soleh dan solehah dan memberkati perkahwinan kami. InsyaAllah.




Photobucket

Finally...home for our children to-be.

Thursday, August 29, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash



Tiba-tiba terbaca status terbaru one of our neighbor to-be.

"status terkini : target to obtain cf by end this mth. Otherwise hopefully next mth."

I don't care if it's this month or next month. It is happening soon!! Oh my! Am I ready?? Nervous!

Below are some updated picture taken from the community in the facebook page. :)

Update: Last month, the guard house, playground, community hall, trees, roads are all completed. :)

Credit to En.Ahmad Alif Adnan
The Semi-D. Obviously not ours!      
Photobucket

Bloggeroid!

Thursday, August 29, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

I think this is awesome!

I can blog from anywhere! (and I'm here sitting on the toiletbowl) :-)

Cool apps!

posted from Bloggeroid

Europe Winter Trip - Part 1

Wednesday, August 28, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash


Lor...sebenarnya, tak pernah pon cerita perjalanan kami haritu kan?! hehe. Lupa lansung! But it was a hectic trip I must say. Ye la. Sebulan punya trip round in 6 countries. Phewww

Okla. cerita mana yang ingat je occay! ;p

We booked our flight from Kuala Lumpur to Amsterdam. We bought return ticket I think 2 months before kot. And it was quite cheap I think, RM2700+ sorang with KLM. Tapi rasanya lepas dah beli tu, tengok Qatar airways pon murah ke Europe. Lebih kurang la harga nya. Journey took us about 13hours gitu. Lama kan?! Kematu punggung!

We reached Schipol Airport terus excited. Tangkap-tangkap gambar kat perkataan yang tulis AMSTERDAM tu sementara tunggu kawan Sang Suami ambil kitorang. Thank God, we have friends there, and they offered us to stay with them. :) And kebetulan time tu Christmas holiday, so boleh la diorang bawak-bawak jalan. Jalan-jalan dengan 'local' ni senang sikit, cepat, mudah. Tak buang masa nak cari tempat or sesat. hihi They've been staying there I think lebih dari 5 tahun kot. Bestkan?!

So, the next day they brought us to Rotterdam. That's the first time we took a train from Delft. And train dia kena pakai credit card kot. And takde counter jual ticket pon! Tukang check ticket? lagi la takde!! hahaha Tah macamana. Aku pon tak amek tau sangat! Pfft. Tapi canggihla train dia. hihi

Rotterdam best! Situ heaven shopping! And sangat la murah if nak compare to other europe country. Market dia pon best. Senang nak dapat halal food. InsyaAllah. Sebab Netherland/Holland ni banyak orang Indonesian. Merata-rata boleh nampak. In fact, kalau korang baca Dutch pon, boleh paham sikit-sikit. hihi Perkataan yang paling aku ingat "PATAT" bukan yang ada "N" tu tau! Patat tu 'Potato' in Dutch! hihi Diorang memang suka jual kentang! ;p
  
Then diorang bawak we all ke Zaanse Shaans! Ini one of the must visit place kalau ke Netherland la.Tak pasti kalau pergi sendiri macamana. Sebab kami naik kereta. ;)

Thanks to Kirk and family sebab susah payah ambil kami di airport. :) Malah mereka jugalah tumpang kan kami sekali lagi masa our flight back to KL from Paris cancelled due to bad weather.

Rotterdam shopping heaven!

Us at Zaanse Shaans

Zaanse Shaans

Terompah Dutch
Cheese Factory

Inilah host kami di Holland! :)





Photobucket

Kitchen Island

Tuesday, August 27, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

Been searching and reviewing tons of kitchen island. Pheww. Exhausted. Until I found this!

How to Design a Kitchen Island

Architects, interior designers, and more ∨

From Shabby Chic home accents to contemporary furniture and the perfect mirror, browse thousands of decorating ideas to inspire your next home project.
Search for a fun bar stool, clock, sectional sofa and storage chest to spice up your basement.



Anyway, It helps me in designing my own kitchen island. No! I'm not a kitchen or Interior designer. I'm just try my luck here. LOL. Feel free to help and give me some tips will ya?! :)

And, I would need a kitchen island with a bar. And of course the griddle! :)

Here are some photos taken from everywhere in the net.






If you can see from here, semua pon biasa-biasa je kan. Yes. All are depending on your budget. Kalau rasa budget tinggi bolehla nak berangan yang hebat-hebat. I just post here some that I think we can make it affordable. Kot. hahaha

Till we meet again in next post.

Photobucket

Little thing that excites me!

Tuesday, August 27, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash

MasyaAllah..

Dah banyak bulan tak update since takde notebook kan. Haih. Masih menunggu Sang Suami menghadiahkan seketul. Baru lega hati.

Life been easier and happier this year! Kenapa? Hahaha Let's see what makes me happier every other day.

Pertama, Rumah yang kami beli dah nak siap oi! Not officially siap, but almost every month we went there to see the progress. Alhamdulillah. No issue at all. Siap mengikut tarikh yang dijanjikan. I am so excited! Mahunya tak, 4 tahun aku menunggu nak duduk rumah sendiri hoccay! Eh, chop! We did lived by our self back in Penang. Tapi setahun setengah gitu je. Lepas tu pulang ke pangkuan keluarga. hahaha. No doubt there will be a bit drama once we want to move out from the parents house. Yela...we have been staying with them since we came back from Penang. I think almost 3 years kot. hehe. Hoping there's nothing to worry about. InsyaAllah.

Kedua. It's confirmed that I can get pregnant. LOL After 1 cycle of clomid, I am officially pregnant lepas buat IUI bulan 5 haritu. Namun, Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. I miscarriage at 6 weeks of my pregnancy. Sedih? MasyaAllah. Hanya Tuhan je yang tahu apa yang ada dalam otak dan hati ketika tu. Rasa nak meroyan pon ada. Tiba-tiba, dengan waras berfikir. Takkan aku nak jadi gila kot? Ishhhh simpang! But it teaches me a lot how to control my emotion in future. Tapi rasa bersyukur sangat, Allah pinjamkan perasaan menjadi seorang bakal ibu itu, walaupon hanya seketika. Sesungguhnya, perasaan itu tak dapat saya gambarkan. :)

Ketiga. Erm. Ahh. Hmm. See? There's only 2 things that makes me happy!

InsyaAllah, more to come.

Photobucket

Bonjour, de paris!

Friday, January 11, 2013 / Comments (4) / by Skinny Yash

An over-rated city i must say! LOL

Btw, who cares aite? Dah sampai pon di Kota Paris atau lebih dikenali sebagai Kota Cinta (City of Love).

Nothing to update yet. Sebab belum keluar berjalan lagi.Baru settle cuci baju, and plan for our UK trip plak this weekend.

Happy Weekend everybody!!!


Our first night in Paris, we have Eiffel Tower view from Trocadero Square


Photobucket

Ola from Barcelona! :)

Wednesday, January 09, 2013 / Comments (2) / by Skinny Yash

Ola U'olls!!!

Dah berhari-hari nak update blog, asyik tak berkesempatan je! Penat berjalan! Explore sana sini. Semua pon nak pergi, semua pon nak tengok, at last semua pon nak beli! Pfft!

NO! NO! NO! For now, masih tak shopping lagi.. (OK, fine! tipu!) hahaha Ala, beli sehelai dua je..perjalanan masih jauh untuk ku tempuh! huhuhu So Finance Manager cakap tak boleh beli banyak-banyak. Tapi padahal dia yang saiko aku suruh shopping! hahaha

Okla, kasi update sikit for my trip. Currently, I'm in Barcelona. Tak pergi Madrid pon. Sebab perjalanan dalam 5 jam lebih, jadi next trip (kalau ada rezeki lagi..) saja lah... :) So, we decided untuk pusing-pusing Barcelona saja! We oll plan 5days 4 nights kat sini. Atas alasan, murah! hahaha Barcelona sangat murah okay! Or i should say, SPAIN! Kalau compare dengan negara europe yang lain, diorang consider murah sangat!

Contoh, breakfast croissant + coffee baru 2 Euro! Kira murahla kan! And 1 meal dia pon dalam 5-8 Euro je! Except kalau korang pergi makan restorante yang elit la kan! Itu dalam 25Euro satu pinggan! So, pilih la yang mana berkenan di hati! :) Nantila, bila senang I buat tips-tips bajet ke Europe eh! :)

Shopping kat Barcelona memang super murah! hahaha Boleh jadi gile! Semua pon nak! Malangnye, beg I dah penuh! Inilah kelemahan travel time winter. Baju semua tebal-tebal, berat belaka. :( Tunggu sampai Paris nanti kot nak beli hand luggage! Eh?! ;p

Bab VAT refund kat Spain, sini kena beli lebih dari 92 Euro tak silap baru eligible untuk claim. Masakla nak beli banyak-banyak! And bila dah buat refund, janganlah percaya bulat-bulat tax refund yang korang dok check kat website tu! Sebab YOU WILL NEVER GET A FULL REFUND! Bayangkan eh..total refund kat receipt cakap 80Euro (CONTOH). Tapi akan dapat, dalam 40Euro je! So, selebihnya adalah service fee ke..paperwork ke..apa2 la..yang tu korang memang tak boleh pertikaikan! I masih tak puas hati! hahahaha sapa ada tips nak dapat full VAT refund, meh bagitau sini! :) Bukan kat Spain je, haritu I buat claim kat Denmark pon sama! huh!

Apa lagi eh pasal Barcelona? Hmm..apa-apa pon semua menarik! :) Cepat! Pegi check flight tiket! Plan your itinerary now! hahaha

See ya in next post!

Desde EspaƱa con amor


We had a brunch at the top of Montjuic. Breathtaking view from the top to see the whole city of Barcelona.

p/s: Oh, check out my youtube channel on your right. :) Will update more!

Photobucket