Ola from Barcelona! :)

Wednesday, January 09, 2013 / Comments (2) / by Skinny Yash

Ola U'olls!!!

Dah berhari-hari nak update blog, asyik tak berkesempatan je! Penat berjalan! Explore sana sini. Semua pon nak pergi, semua pon nak tengok, at last semua pon nak beli! Pfft!

NO! NO! NO! For now, masih tak shopping lagi.. (OK, fine! tipu!) hahaha Ala, beli sehelai dua je..perjalanan masih jauh untuk ku tempuh! huhuhu So Finance Manager cakap tak boleh beli banyak-banyak. Tapi padahal dia yang saiko aku suruh shopping! hahaha

Okla, kasi update sikit for my trip. Currently, I'm in Barcelona. Tak pergi Madrid pon. Sebab perjalanan dalam 5 jam lebih, jadi next trip (kalau ada rezeki lagi..) saja lah... :) So, we decided untuk pusing-pusing Barcelona saja! We oll plan 5days 4 nights kat sini. Atas alasan, murah! hahaha Barcelona sangat murah okay! Or i should say, SPAIN! Kalau compare dengan negara europe yang lain, diorang consider murah sangat!

Contoh, breakfast croissant + coffee baru 2 Euro! Kira murahla kan! And 1 meal dia pon dalam 5-8 Euro je! Except kalau korang pergi makan restorante yang elit la kan! Itu dalam 25Euro satu pinggan! So, pilih la yang mana berkenan di hati! :) Nantila, bila senang I buat tips-tips bajet ke Europe eh! :)

Shopping kat Barcelona memang super murah! hahaha Boleh jadi gile! Semua pon nak! Malangnye, beg I dah penuh! Inilah kelemahan travel time winter. Baju semua tebal-tebal, berat belaka. :( Tunggu sampai Paris nanti kot nak beli hand luggage! Eh?! ;p

Bab VAT refund kat Spain, sini kena beli lebih dari 92 Euro tak silap baru eligible untuk claim. Masakla nak beli banyak-banyak! And bila dah buat refund, janganlah percaya bulat-bulat tax refund yang korang dok check kat website tu! Sebab YOU WILL NEVER GET A FULL REFUND! Bayangkan eh..total refund kat receipt cakap 80Euro (CONTOH). Tapi akan dapat, dalam 40Euro je! So, selebihnya adalah service fee ke..paperwork ke..apa2 la..yang tu korang memang tak boleh pertikaikan! I masih tak puas hati! hahahaha sapa ada tips nak dapat full VAT refund, meh bagitau sini! :) Bukan kat Spain je, haritu I buat claim kat Denmark pon sama! huh!

Apa lagi eh pasal Barcelona? Hmm..apa-apa pon semua menarik! :) Cepat! Pegi check flight tiket! Plan your itinerary now! hahaha

See ya in next post!

Desde EspaƱa con amor


We had a brunch at the top of Montjuic. Breathtaking view from the top to see the whole city of Barcelona.

p/s: Oh, check out my youtube channel on your right. :) Will update more!

Photobucket

2 Pengkomen:

diana luna @ January 9, 2013 at 11:26 AM

canteks!
nak fridge magnet pliss!!!

MissB @ January 10, 2013 at 12:53 AM

looking good! nanti update tau. am planning for my europe trip too ;)