Europe Winter Trip - Part 1

Wednesday, August 28, 2013 / Comments (0) / by Skinny Yash


Lor...sebenarnya, tak pernah pon cerita perjalanan kami haritu kan?! hehe. Lupa lansung! But it was a hectic trip I must say. Ye la. Sebulan punya trip round in 6 countries. Phewww

Okla. cerita mana yang ingat je occay! ;p

We booked our flight from Kuala Lumpur to Amsterdam. We bought return ticket I think 2 months before kot. And it was quite cheap I think, RM2700+ sorang with KLM. Tapi rasanya lepas dah beli tu, tengok Qatar airways pon murah ke Europe. Lebih kurang la harga nya. Journey took us about 13hours gitu. Lama kan?! Kematu punggung!

We reached Schipol Airport terus excited. Tangkap-tangkap gambar kat perkataan yang tulis AMSTERDAM tu sementara tunggu kawan Sang Suami ambil kitorang. Thank God, we have friends there, and they offered us to stay with them. :) And kebetulan time tu Christmas holiday, so boleh la diorang bawak-bawak jalan. Jalan-jalan dengan 'local' ni senang sikit, cepat, mudah. Tak buang masa nak cari tempat or sesat. hihi They've been staying there I think lebih dari 5 tahun kot. Bestkan?!

So, the next day they brought us to Rotterdam. That's the first time we took a train from Delft. And train dia kena pakai credit card kot. And takde counter jual ticket pon! Tukang check ticket? lagi la takde!! hahaha Tah macamana. Aku pon tak amek tau sangat! Pfft. Tapi canggihla train dia. hihi

Rotterdam best! Situ heaven shopping! And sangat la murah if nak compare to other europe country. Market dia pon best. Senang nak dapat halal food. InsyaAllah. Sebab Netherland/Holland ni banyak orang Indonesian. Merata-rata boleh nampak. In fact, kalau korang baca Dutch pon, boleh paham sikit-sikit. hihi Perkataan yang paling aku ingat "PATAT" bukan yang ada "N" tu tau! Patat tu 'Potato' in Dutch! hihi Diorang memang suka jual kentang! ;p
  
Then diorang bawak we all ke Zaanse Shaans! Ini one of the must visit place kalau ke Netherland la.Tak pasti kalau pergi sendiri macamana. Sebab kami naik kereta. ;)

Thanks to Kirk and family sebab susah payah ambil kami di airport. :) Malah mereka jugalah tumpang kan kami sekali lagi masa our flight back to KL from Paris cancelled due to bad weather.

Rotterdam shopping heaven!

Us at Zaanse Shaans

Zaanse Shaans

Terompah Dutch
Cheese Factory

Inilah host kami di Holland! :)





Photobucket

0 Pengkomen: