Cycle 1 of 2015.

Wednesday, February 18, 2015 / Comments (3) / by Skinny Yash

Alhamdulillah.

Allah kuatkan semangatku nak tempuh the next journey.

Almost a year stop treatment. Stress wei! 3 tahun treatment tak henti. So, decided to stop and masuk kerja balik. Yes. Tai Tai no more. Tiada lagi housewife berjalan-jalan di shopping mall tak tentu hala hari-hari. Haha

Dah 6 bulan bekerja, i just thought i should continue back my treatment. Nak masuk 6 tahun usia perkahwinan. Apa salahnya berusaha dan berusaha kan? So, gagahkan diri jumpa balik my gynae, Dr Raja. :) Masih dengan beliau. I don't know. Meskipon orang cakap, "pegila jumpa doctor lain pulak.." I just thought she might be the one. Yakin, kemana-mana pon kita pergi..kaedah apa pon skali kita buat, kalau Allah kata Tidak, makan tidak lah ia.

31st December 2014, 
Orang sibuk-sibuk bersiap-siap nak pegi tengok bunga api, nak sambut tahun baru, aku kat hospital. :) Ye. Permulaan tahun baru yang kurasakan akan memberi sesuatu yang diluar jangkaan manusia. Eh! Akur dengan nasihat dokter untuk teruskan treatment tahun ni dengan buat Hysteroscopy. Procedure untuk check keadaan sebenar dalam rahim. FYI, stress okay bile kau dikategorikan as undefined infertility. You just don't know what's wrong with you. So, harapan procedure kali ni dapat merungkai segala permasalahan. Ye. Maka terjawab. Doctor mengatakan cervical canal dalam cervix tu not at the normal place. Oh! Terdiam. "saya abnormal ke Doc?" Tanya aku. Doctor cakap, takde apa lah. Secara normal lubang pintu cervix (bentuk mcm bontot tu) tu kan berada di tengah-tengah. Dan aku, kekiri sikit. Kata Doctor. "So, saya abnormal la..?" Tak puas hati lagi! Doctor hanya tersenyum. haha Doctor cakap dia hanya dilate kan supaya pintu tu besar sikit senang sperm nak lalu katenye. So, bile pikir-pikir balik ada betul jugak. Sebab tu, setiap kali procedure IUI, doctor memang ada masalah nak cari lubang cervix aku. kesian aku akan?! :) Kata Doctor sebelum aku pulang, "next kita cuba IUI lagi. Saya rasa mungkin itu punca nya.." Being me, i am fine with anything. Aku dah cukup positive kali ni. InsyaAllah.

17th February 2015
CD16- Sampai hospital kemain awal. Laki aku nak amek mood katenye. Dulu aku selalu mempertikaikan, kenapa perempuan je kena lalui semua benda ni! Kadang-kadang rasa tak adil. Tapi bila pikir balik, suami pon ada cabaran dia jugak. Contoh, masturbate kat hospital! hahaha Tapi of course tak boleh lawan kite punye dugaan. Mental, physical kena kuat. Belom campur emosi tak tentu hala dek kerana ubat-ubat hormon yang diambil. Pheww. Tak senang wei. serious. Tak senang! Makanya, aku berjaya tempuh dengan 2 kotak Gonal-f! Cucuk sendiri kat perut sampai biru-biru bengkak nya. Alhamdulillah. Procedure kalini smooth sangat! Doctor pon tak banyak bebel. hihi. Dia cakap, dia memang ingat sangat kes aku ni.  InsyaAllah, lagi 2 minggu dapat la jawapannya. So, tunggu je la......sambil berdoa okay! :)

18th February 2015
1dpiui - Sakit pinggan yang macam orang pregnant 8 bulan.


Next appointment: 03.03.2015


Doakan semoga kami berjaya!!!!


Photobucket

3 Pengkomen:

smtmk @ February 18, 2015 at 10:51 PM

Salam akak, I've been following your blog since I cant remember. haha. btw, insyaAllah, amin. Goodluck in everything akak. Doakan dari jauh. :)

Skinny Yash @ February 23, 2015 at 10:57 AM

Salam...alamak..malu..ada lg rupenye org nk baca blog i yg dah berhabuk ni..hehehe...good luck on ur studies too! btw thank you for dropping by. :)

butterfleet @ February 24, 2015 at 12:27 PM

walaupun I nobody and x bloodline you, tapi me and girls BV ade.... semua ada masalah. And kita perempuan kena tough...

keep it up yash....
ko sedih, I pun sedih... kenang nasib oang perempuan